• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9473 LEI
  1 USD = 4.1999 LEI
  1 GBP = 5.7880 LEI
  1 CHF = 4.5309 LEI
  1 HUF = 1.4085 LEI
  1 BGN = 2.5295 LEI
  1 JPY = 3.8197 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Vestea mult-aşteptată pentru românii cu credite în franci elveţieni

18 Iunie, 12:50

Banca Raiffeisen a fost obligată de Tribunalul Specializat Cluj-Napoca să restituie unui client sumele de bani pe care le-a perceput în plus la ratele de credit faţă de cursul din 2008 al francului elveţian, în condiţiile în care CHF a cunoscut, în ultima decadă, chiar şi o triplare a cursului faţă de leu.

curs

„Banca Raiffeisen a fost obligată la îngheţarea cursului CHF la doar 2.3 lei / Franc Elveţian şi în acelaşi timp obligată să restituie toţi banii plătiţi de către împrumutat din 2008 şi până în prezent ca excedent peste cei 2.3 lei/ CHF, la care se adaugă dobânda legală. Decizia vine la o zi de la pronunţarea CCR pe legea Dării în plata care viza reechilibrarea contractelor (varianta mult redusă a îngheţării cursului CHF)”, a declarat pentru „Adevărul” avocatul Adrian Cuculis.

Tribunalul Specializat Cluj a admis apelul formultat de Ilonka şi Călin Raoul Solosi împorva sentinţei civile a Judecătoriei Cluj-Napoca.

Redăm principalele puncte din soluţia definitivă şi iervocabilă a instanţei din dosarul 22275/211/2019:

Constată caracterul abuziv şi, pe cale de consecinţă, nulitatea absolută parţială a clauzei (…) din contractul de credit (…) încheiat între pârâta împrumutătoare şi reclamanţii împrumutaţi consumatori, în măsura în care îi obligă pe reclamanţii împrumutaţi consumatori să suporte variaţiile, pozitive sau negative, ale cursului de schimb al BNR aplicabil CHF/RON la data încheierii contractului de credit, 2 octombrie 2008: 1 CHF = 2,3886 RON.

În urma eliminării clauzei parţial abuzive, nule absolut, arătate mai sus, restituirea de către reclamanţii împrumutaţi consumatori a împrumutului către pârâta împrumutătoare (…) are loc după cum urmează: banca pârâtă împrumutătoare are obligaţia de a accepta plata voluntară din partea reclamanţilor împrumutaţi consumatori sau, după caz, de a debita oricare cont al reclamanţilor împrumutaţi consumatori utilizând următoarea formulă: suma de rambursat în CHF conform graficului de rambursare X 2,3886 / rata de schimb RON/CHF stabilită de BNR pentru data scadenţei.

Obligă pârâta împrumutătoare să restituie reclamanţilor împrumutaţi consumatori, în lei, utilizând cursul de schimb 1 CHF = 2,3866 RON, toate sumele de bani percepute în plus şi/sau debitate în plus din conturile reclamanţilor faţă de sumele pe care reclamanţii trebuiau să le plătească conform formulei de calcul: suma de rambursat în CHF conform graficului de rambursare X 2,3886 / rata de schimb RON/CHF stabilită de BNR pentru data scadenţei, pe parcursul perioadei cuprinse între data încheierii contractului de credit (din – n.r.) 2 octombrie 2008 şi data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, plus dobânda legală, calculată pentru fiecare sumă de restituit de la momentul încasării şi până la momentul restituirii”.

Instanţa precizează că dobânda legală reprezintă dobânda pentru perioada în care raporturile contractuale dintre părţi în temeiul contractului de credit din 2 octombrie 2008 au fost guvernate de OG nr. 9/2000, respectiv reprezintă dobânda penalizatoare prevăzută de art. 3 alin. 2 din OG nr. 13/2011 pentru perioada în care raporturile contractuale dintre părţi în temeiul contractului de credit  au fost sau sunt guvernate de OG nr. 13/2011.

Dobânda legală se va calcula asupra sumelor plătite în plus calculate în lei, la cursul de schimb CHF/RON al BNR de la data efectuării plăţii fiecărei astfel de sume, au mai dispus judecătorii.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: