• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9194 LEI
  1 USD = 4.1766 LEI
  1 GBP = 5.7550 LEI
  1 CHF = 4.5481 LEI
  1 HUF = 1.3621 LEI
  1 BGN = 2.5152 LEI
  1 JPY = 3.7920 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Răzvan Zamfir (PC) : Este neclar de ce IICCMER demarează lent acțiunile în justiție împotriva foștilor torționari

18 Septembrie, 23:59

tortionar

Secretarul general adjunct al Partidului Conservator, Răzvan Zamfir, a declarat, într-un comunicat remis miercuri Agenției de presă r/News, că susține creșterea cuantumului despăgubirilor către foștii deținuți politici și extinderea perioadei de plată.

„Decizia Guvernului de a trimite în Parlament spre adoptare proiectul de lege privind despăgubirile pe care foștii torționari ai regimului comunist ar trebui să le platească deținuților politici este una salutară, atât pe fond, cât și datorită promptitudinii manifestate de Executiv. De asemenea, creșterea cuantumului despăgubirilor către fostii deținuți (de la 25-50% la 70%) și extinderea perioadei  de plată de la 2 la 5 ani sunt modificări oportune și perfect legitime, al căror caracter simbolic are o importantă valoare de reparație morală˝, a declarat Răzvan Zamfir, potrivit comunicatului.

În context, conservatorul afirmă că proiectul de lege elaborat de Guvern este (...) ˝primul gest pragmatic al statului român, cu implicații și efecte directe, de asumare a unui trecut probat prin mărturii și dovezi istorice˝.

˝Îmi manifest nedumerirea față de abordarea conducerii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc ( IICCMER) care, deși a anunțat public că deține probele necesare încriminării a 35 de foști torționari, a decis ca plângerile penale formulate împotriva acestora să fie făcute treptat. (...) Prioritatea zero trebuie să o reprezinte demararea procedurilor legale: judecarea celor indicați de IICCMER ca vinovați și despăgubirea – reiterez, simbolică, căci viața și suferința nu pot fi cuantificate – celor care au pătimit în temnițele comuniste pentru singura vină de a avea convingeri politice și credințe proprii”, se afirmă în comunicat.

 Miercuri, IICCMER a solicitat, după cazul lui Alexandru Vișinescu, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) începerea urmăririi penale a lui Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă Periprava, pentru săvârșirea infracțiunii de genocid.

Citeste mai mult despre: IICCMER, Razvan Zamfir, tortionari
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: