• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9250 LEI
  1 USD = 4.1340 LEI
  1 GBP = 5.7441 LEI
  1 CHF = 4.4992 LEI
  1 HUF = 1.3889 LEI
  1 BGN = 2.5181 LEI
  1 JPY = 3.7521 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OPINII Papa Francisc I: ''Banul ar trebui să servească, nu să conducă!''

01 Aprilie, 20:17

La sfârșitul anului trecut, la o zi după sărbătoarea de Ziua Recunoștinței, Papa Francisc publica un manifest în care atingea, în 10 puncte, câteva dintre problemele pe care le au, acum, o mare parte dintre oameni: lipsa unei case, a unui loc de muncă, nevoia de sănătate, demnitate și respect.

Papa Francisc

Dincolo de discuții privind rolul femeilor în sânul Bisericii, celibatul preoților catolici, refuzul de a condamna divorțul, homosexualitatea, chestiuni denunțate de predecesorii săi, papa Francisc se delimitează și mai mult de aceștia printr-un atac sistematic și ferm la adresa capitalismului lipsit de etică, a lăcomiei celor puternici care au transformat lumea într-un infern. Iată cele 10 puncte din manifestul Papei Francisc:

1.Inegalitatea este cauza tuturor problemelor. Desființează piața speculativă, ajută săracii și vei rezolva o parte dintre problemele lumii.

2.Economia de piață este generatoare de inegalitate socială. O încredere naivă în cultura prosperității și în cei care exiercită puterea economică ucide societatea.

3.Nu aveți încredere în mâna invizibilă a celor foarte bogați. Aceasta nu dă, de fapt, niciodată. E nevoie de o mai bună distribuire a veniturilor.

4.Capitalismul ucide democrația. Ideologia acestuia a dus la creșterea averilor unei minorități, crescând prăpastia dintrre aceasta și majoritatea oamenilor. Astfel asistăm la nașterea unei noi tiranii, care își impune acum regulile și legile.

5.Capitaliștii sunt adoratorii banilor. Banul ar trebui să servească, nu să conducă. Și totuși, noi asta acceptăm acum, să fim conduși de bani.

6.Consumismul ne ucide valorile. Economia de astăzi promovează consumul exagerat, crește inegalitățile, violența și duce la confilicte grave. În loc să blamăm țările sărace pentru necazurile lor, mai bine le ajutăm și stopăm răspândirea corupției la nivel înalt.

7.Competiția duce, de fapt, la subminarea interesului public. Legile concurenței capitaliste se reduc la supraviețuirea celui care se adaptează mai repede. Prin urmare îl alimentăm pe cel mai puternic. Și îi marginalizăm pe cei care nu sunt la fel de rapizi, puternici, adaptabili. Defapt, nu există locuri d emuncă pentru ei, nu există oportunități, nu există scăpare.

8 .Capitaliștii spun că oamenii sunt un produs economic. Așa este acum, suntem bunuri de larg consum, utilizați, apoi aruncați. Asta nu mai este de exploatare, este asuprire.

9.Capitalismul subminează binele comun. Avem nevoie de un nou mod de viață și de gândire care este mai uman și nobil și care redă demnitatea tuturor oamenilor de pe acest pământ.

10.Capitalismul nu are nicio busolă morală. În spatele economiei capitaliste se ascunde o respingere a eticii și a lui Dumnezeu. Totuși, omul este o ființă creată de Dumnezeu, care are nevoie de soluții în afara economiei de piață pentru a face posibil un echilibru și o ordine socială mai umană.

Citeste mai mult despre: banul, capitalismul lacom, opinii, papa francisc
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: