• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9262 LEI
  1 USD = 4.0800 LEI
  1 GBP = 5.6770 LEI
  1 CHF = 4.4941 LEI
  1 HUF = 1.3738 LEI
  1 BGN = 2.5187 LEI
  1 JPY = 3.7392 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Zaharova evită subiectul relațiilor Moscova-Chișinău în cazul alegerii lui Plahotniuc premier

19 Martie, 12:47

Reprezentantul oficial al Externelor ruse, Maria Zaharova, a declarat că Federația Rusă nu se va implica în procesele postelectorale din Republica Moldova. Totodată, Zaharova a spus că nu ține de competența sa să comenteze dosarele penale ale lui Vladimir Plahotniuc deschise în Rusia și că numirea acestuia în funcții înalte la Chișinău ține de opțiunea poporului din R. Moldova.

zaharova

Dezvoltarea relațiilor cu Republica Moldova este una dintre prioritățile politicii externe ale Rusiei”, a declarat Maria Zaharova, reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Federației Ruse în cadrul unui briefing susținut la Moscova.

Zaharova a menționat că Republica Moldova și Rusia au „legături istorice și culturale foarte strânse, un trecut comun și perspective de dezvoltare a relațiilor bilaterale în diverse domenii”.

Întrebată cum va influența relația bilaterală faptul că Vlad Plahotniuc, care are dosare deschide în Rusia pe tentativă de omor și spălare de miliarde de dolari, poate să devină prim-ministrul sau speaker al Parlamentului, Zaharova a evitat, limitându-se în a declara că „să lăsăm procesele politice interne ale unui stat suveran la discreția poporului acestui stat”.

Acolo au avut loc recent alegeri parlamentare care au fost evaluate pozitiv de către structurile internaționale. Și noi ne-am pronunțat asupra acestui fapt. Chestiunea numirilor în funcție trebuie să fie rezolvată în cadrul procedurilor interne ale statului. În ceea ce privește contactele la nivelul structurilor de forță, întrebarea o veți pune lor. Eu nu pot să fac o asemenea evaluare”, a declarat Zaharova.

Zaharova a fost întrebată și despre principiul pe care îl preferă Rusia în politica externă la capitolul rezolvarea conflictelor - cel al integrității teritoriale sau cel al dreptului popoarelor la autodeterminare.

Nu trebuie să abordăm aceste chestiuni separat și să facem o alegere globală într-o direcție sau alta, fără ca să înțelegem situația, fără o analiză concretă a lucrurilor care se întâmplă în lume, a subtilităților istorice și a tuturor circumstanțelor. Eu nu sunt jurist sau licențiat în drept, niciodată nu m-am ocupat de aceste chestiuni, dar din tot ce am citit la această temă, concluzionez că aceste lucruri pot funcționa doar împreună. Altfel, această armă va fi îndreptată împotriva ta, a statului și a poporului”, a punctat Zaharova.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: