• Bucuresti 27º C
  Baia Mare 29º C
  Brasov 26º C
  Cluj-Napoca 27º C
  Constanta 22º C
  Craiova 28º C
  Galati 26º C
  Iasi 28º C
  Suceava 25º C
  Timisoara 30º C
 • 1 EUR = 4.6478 LEI
  1 USD = 3.9793 LEI
  1 GBP = 5.2258 LEI
  1 CHF = 4.1386 LEI
  1 HUF = 1.4303 LEI
  1 BGN = 2.3764 LEI
  1 JPY = 3.5542 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

„World Teachers’ Day” la Cuza Vodă din județul Călărași, prin multă muncă

04 Octombrie, 13:32

În București, Ziua Mondială a Educației se petrece acasă.  Prin contrast, elevii dintr-un mic sat din Bărăgan, Cuza Vodă, în județul Călărași, vor petrece Ziua Educației repetând o piesă de teatru. Pentru ei și pentru profesorul coordonator, doamna Niculina Comănescu,  nu există ziduri de spart și școli de ars. Au, de ars, doar o intensă patimă pentru teatru.

copii trupa de teatru calarasi

În București, Ziua Mondială a Educației se petrece acasă. Este o știre care s-a răsturnat în urmă cu cateva zile, la mai toate jurnalele, în toată presa. Elevii bucureșteni beneficiază de cele mai diverse oportunități, cele mai bogate resurse, cele mai consistente investiții, însă profesorii lor au negociat ca ziua mondială a educației să găsească școlile închise. Chiar daca pe 5 octombrie este „World Teachers’ Day”, imnul profesorilor din București pare să fi devenit  “Teacher Leave Those Kids Alone”!

Prin contrast, elevii dintr-un mic sat din Bărăgan, Cuza Vodă, în județul Călărași, vor petrece Ziua Educației repetând o piesă de teatru. Aici există nu doar o trupă de teatru pentru copii, ci două. Aceștia știu ce a spus Confucius: „natura ne aseamana, educatia ne deosebește”!  Deși au vârste între 9 și 12 ani, au câștigat de șapte ori marele premiu și peste 60 de premii pentru diverse categorii (pentru  cel mai bun spectacol, premiu de interpretare rol principal  masculin, feminin, rol secundar masculin, feminin, premiu de debut,  cel mai frumos decor, premii pentru cea mai buna regie, scenografie, muzica, cele mai frumoase costume  etc.),  în competițiile la care au participat. Și au reușit să-și ducă arta în toate colțurile țării, lista festivalurilor și concursurilor la care au participat fiind nesfârșită: Festivalul Naţional de Teatru "George Constantin" - Bucureşti, Concursul Naţional de Tinere Talente "Allegria" - Bucuresti, Festivalul Naţional "Mangelia-Art" - Mangalia, Festivalul Naţional de Teatru Medieval - Sighişoara, Festivalul Naţional de Teatru "G.A Petculescu" - Lugoj, Festivalul Internaţional "Ecofest" - Simeria, Festivalul National de Muzica Religioasa - Iaşi, Festivalul National de Teatru pentru Amatori - Suceava, Concursul Naţional “Atenţie, se joacă teatru!” - Brăila, Festivalul Naţional de Teatru pentru Elevi "Nişte ţărani" - Văleni, Festivalul concurs de Tradiţii şi Obiceiuri de Iarnă – Videle etc.

Acești copii au avut șansa unică de a juca în fața marilor actori ai țării, în juriile care le-au apreciat prestațiile aflându-se marile personalități ale lumii teatrului românesc: actorii Victor Rebengiuc, Catrinel Dumitrescu, regretatul Emil Hossu, Luminiţa Gheorghiu, Claudiu Bleonţ, Mihai Constantin , Ion Dichiseanu, Adriana Trandafir, Andrei Aradits, Vasile Muraru, precum și regizorii Nae Cosmescu, Cezar Ghioc etc. Tot ei au beneficiat de o tabără de artă, la Snagov, oferită de Fundația So.Si.Se.Sa. din București. Doi dintre copii, Ene Mihăiță și Mocanu Cristina au participat la emisiuni televizate, fiind acompaniați de actorii Claudiu Bleonț și Ovidiu Cuncea.

Ultimele premii, copiii le-au obținut acum câteva zile, în cadrul Festivalului National de teatru pentru copii si tineret "LUDICUS" – Mioveni. Marele trofeu al festivalului și Premiul de interpretare masculină au fost obținute cu piesa “Ștefan cel Mare – Atletul lui Hristos”, piesă scrisă de Elena Dinu-Gavrilă. Cu aceeași  piesă au reușit să obțină și Premiul I pentru interpretare şi singurul premiu pentru cea mai buna regie la Festivalul National de Teatru pentru Elevi "Nişte ţărani" – Valeni, dar și Premiul special al juriului pentru interpretare si Premiul special al juriului pentru cel mai promiţător tânăr actor - Ene Mihaiță,  la Festivalul de teatru pentru liceeni "Mangalia-Art".

Trupele coordonate de doamna Niculina Comănescu au fost premiate inclusiv de Direcția pentru Cultură Călărași, în cadrul Galei „10 pentru Călărași”, o sărbătoare a excelenței și profesionalismului local.

Doamna Niculina Comănescu, coordonatoarea copiilor este documentarist în cadrul Centrului de Documentare şi Informare din cadrul şcolii. Domnia sa ne-a mărturisit: “Între marile comori ale neamului, istoria  este una a cărei strălucire creşte cu trecerea timpului probând incontestabil identitatea noastră între marile culturi ale lumii. Paginile de istorie sunt comoara sufletului românesc şi avem obligaţia să le păstrăm şi să le transmitem mai departe copiilor noştri. La ora actuală, este foarte greu de pus în scenă o piesă istorică  care să şi placă publicului, iar juraţii să o poată evalua cu cele mai mari note.  Piesa „Stefan cel Mare - Atletul lui Hristos” este o piesă cu „greutate”, scrisă  la nivelul de înţelegere al copiilor, este o piesă versificată făcând interpretarea mai uşoară.

Într-un sat din Bărăgan, în Cuza Vodă, Ziua mondială a educației se sărbătorește înălțând aripi, nu construind sau dărâmând ziduri. Profesorii și întreaga comunitate țin școala deschisă. Pentru că doar prin deschiderea ei, copiii pot să viseze că într-o zi vor zbura departe. Ziua Educaţiei este sărbătorită în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări. Această zi a fost sărbătorită din 1994, cand UNESCO a inaugurat prima Zi Mondială a Educatorilor, pentru a marca semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: