Cebotari crede că deja s-au acumulat prea multe încălcări și sunt toate premisele ca șeful statului să fie cercetat penal pentru „uzurparea puterii în stat”, scrie Ziarul Național.

„Eu am întrebări față de președinte, față de instituția prezidențială, pe care o respect. Se pare că și pe Igor Dodon îl respect, cel puțin îl respectam. Totuși, uneori nu înțeleg unele lucruri. Cum poți să-ți permiți să te comporți în felul acesta față de instituția prezidențială, față de sine? Cum poți să provoci astfel de spectacole? Eu nu înțeleg”, a declarat Cebotari ieri-seară, în cadrul unei emisiuni televizate.

Vicepreședintele PD a făcut o paralelă între Igor Dodon și președintele României, Klaus Iohannis. „Nici președintelui României nu-i place să semneze unele decrete, dar știe că aceasta e obligația sa conform Constituției. Încearcă să poarte negocieri, să găsească compromisuri politice, dar își îndeplinește obligațiile sale. Nici eu nu mai înțeleg de câte ori se va mai repeta acest circ”, a adăugat Cebotari.

De asemenea, fostul ministru al Justiției crede că ar exista temei pentru ca Igor Dodon să fie cercetat penal pentru încălcările făcute până acum. „Eu consider că la ora actuală s-au acumulat suficiente cazuri care pot fi calificate ca uzurpare a puterii de stat de către președinte. Se putea de investigat aceste cazuri, iar ulterior președintele să fie cercetat penal. Să fie tras la răspundere. Așa cred eu ca jurist. Nu dau verdicte sau încheieri, dar am impresia că poate apărea această întrebare”, a conchis Vladimir Cebotari.

De menționat că președintele Dodon a refuzat recent să promulge trei legi și ar putea fi suspendat pentru a cincea oară de către Curtea Constituțională.

Sursa: deschide.md