• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8746 LEI
  1 USD = 4.0195 LEI
  1 GBP = 5.4869 LEI
  1 CHF = 4.5190 LEI
  1 HUF = 1.3592 LEI
  1 BGN = 2.4923 LEI
  1 JPY = 3.8726 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Vlad Filat i-a scris unui înalt oficial european

28 Ianuarie, 12:59

Fostul prim-ministru al R. Moldova, Vlad Filat, i-a adresat recent o scrisoare secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, prin care și-a expus punctul său de vedere asupra ultimelor evoluții din Republica Moldova, în special asupra stării lucrurilor în domeniul justiției.

Vlad Filat

Avocatul fostului premier, Victor Munteanu, susține că Vlad Filat a primit deja și un răspuns la scrisoarea sa adresată înaltului oficial european.

Munteanu precizează că, pentru prima dată de la reținerea sa, Vlad Filat i-a adus la cunoștință secretarului general al Consiliului Europei despre încălcările prevederilor Convenției europene a drepturilor omului în privința sa, informându-l despre multiplele încălcări în cadrul procesului său, în particular, ridicarea imunității de către Parlamentul Republicii Moldova contrar prevederilor legale, judecarea cauzei în ședință închisă, refuzul admiterii cererilor de audiere a martorilor apărării, refuzul efectuării expertizei financiare precum și revocarea mandatului său de deputat înaintea deciziei irevocabile a Curții Supreme de Justiție etc. 

„Toate acestea, dar și alte încălcări au dus la faptul că mai multe organisme internaționale au calificat procesul său ca fiind motivat politic. În scrisoarea adresată secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, Vlad Filat l-a informat că noul dosar intentat în privința sa are la bază aceleași fapte reținute în prima cauză penală și și-a exprimat îngrijorarea că acesta va fi folosit în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare”, scrie avocatul pe Facebook.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, i-a răspuns fostului prim-ministru pe 17 ianuarie curent și i-a dat asigurări că a luat notă cu mare atenție despre preocupările cu privire la situația din Republica Moldova. Thorbjørn Jagland a ținut să-l asigure pe Vlad Filat despre faptul că acesta urmărește cu regularitate și foarte îndeaproape evoluțiile privind drepturile omului, democrația și preemțiunea dreptului în Republica Moldova.

„Secretarul general a menționat că recepționează permanent rapoarte de la diferite entități ale Consiliului Europei, care continuă să fie alerte în ceea ce privește respectarea de către autorități a valorilor și principiilor acestei organizații, în particular înaintea viitoarelor alegeri parlamentare”,susține apărătorul lui Vlad Filat.

Amintim că Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupție pasivă și trafic de influență, fostul premier acuzând că este vorba de un dosar politic. Recent, Procuratura Anticorupție a anunțat că a mai trimis în judecată un dosar pe numele lui Vlad Filat, acuzându-l că ar fi „spălat bani în proporții deosebit de mari”.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: