• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9467 LEI
  1 USD = 4.2501 LEI
  1 GBP = 5.8655 LEI
  1 CHF = 4.6354 LEI
  1 HUF = 1.3601 LEI
  1 BGN = 2.5292 LEI
  1 JPY = 3.7324 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Vitalie Vovc de la Paris: Toată lumea este îndurerată. Trăim un șoc profund!

16 Aprilie, 11:40

Catedrala Notre-Dame mistuită de un incendiu puternic care a izbucnit luni seara, este primul subiect de discuție la orice colț al Parisului. Conaționalul nostru, Vitalie Vovc, stabilit cu traiul în capitala Franței a povestit reporterilor Deschide.MD despre tragedia care a marcat întreg globul pământesc.

Catedrala Notre-Dame

„Trăiesc un șoc profund. E foarte dureros ce s-a întâmplat. E o simbolistică mare în spatele acestei tragedii. Un simbol național, un simbol european, un simbol mondial care a ars. E și o parte personală în toată catastrofa asta: când eram copil și învațam franceza la școală, Notre-Dame era locul de vis pe care vroiam neapărat să-l văd și îmi aduc foarte bine senzația pe care am trăit-o atunci când am ajuns pentru prima dată în fața Notre-Dame, se întâmpla în 1998. Trăiam acel sentiment de uimire, de minunare în fața acestei creații a geniului uman. E foarte greu să reacționez după cele întâmplate”, povestește Vovc.

Zice că nu a fost acolo: „am aflat de pe net și imaginile care veneau erau terifiante. Nu am avut curajul să merg acolo”.

„Toată lumea este îndurerată. Azi dimineață am deschis emailul și am găsit acolo mesaje de încurajare din toate colțurile lumii. Primim mesaje de solidaritate. Este un eveniment care i-a marcat pe toți. Acum e prea devreme să căutăm detalii, aspecte tehnice, cauze... ceea ce sper eu e ca această tragedie să ne unească într-un efort constructiv. Am văzut de dimineață nu doar mesaje de susținere, dar și donații. Sper că acest avânt reconstructor va înseamna ceva nu doar pentru Franța, nu doar pentru Paris, dar și pentru o Europă întreagă. Sper că așa vom înțelege că numai împreună putem face ceva, iar dezbinarea și ura ne distruge precum focul a distrus această minune mondială”, mai spune Vovc.

Un incendiu a izbucnit, luni seară, la Catedrala Notre-Dame din Paris, care a fost evacuată, afirmă surse din cadrul serviciilor de intervenţie citate de site-ul cotidianului Le Figaro. Incendiul a izbucnit la ora 18.50 (19.50, ora României) la o sursă a sistemului de încălzire al Catedralei Notre-Dame.

Edificiul este distrus aproape în întregime, dar primele imagini din interiorul clădirii arată că altarul şi crucea sa au rămas neatinse de flăcări. La nivelul boltei, există o gaură uriaşă, în dreptul locului unde se afla turla, aceasta prăbuşindu-se în timpul incendiului.

Preşedintele Emmanuel Macron promite că va reconstrui monumentul istoric şi anunţă că va solicita ajutor international pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame din Paris. O campanie naţională de strângere de fonduri pentru reconstruirea edificiului va fi lansată marţi, preşedintele francez apelând la ajutor din partea „celor mai mari talente” ale lumii.

Liderul popurului francez a lăudat „curajul” şi „profesionalismul” pompierilor, aceştia reuşind să salveze faţada edificiului şi două turnuri importante.

Catedrala romano-catolică Notre-Dame din Paris, situată în Arondismentul 4 al capitalei Franţei, a fost construită în perioada 1163-1345 în stil gotic. Catedrala este unul dintre monumentele emblematice ale Parisului.

 

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: