• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9443 LEI
  1 USD = 4.3840 LEI
  1 GBP = 5.9238 LEI
  1 CHF = 4.7621 LEI
  1 HUF = 1.3742 LEI
  1 BGN = 2.5280 LEI
  1 JPY = 3.8393 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

  NEWS ALERT: Violențe la protestul AUR față de certificatul COVID

21 Decembrie, 14:07

George Simion anunță că protestatarii se mută la Guvern și Cotroceni

protest

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Alexandru Iacob, a confirmat că au fost vandalizate mai multe mașini, spunând însă că nu poate da detalii.

Întrebat la Digi 24 cum a fost posibil totuși ca aproximativ 100 de manifestanți să intre în curtea Parlamentului, el a răspuns: „Nu vreau să lansez eu supoziții cine a gresit și cum s-a produs evenimentul. Vom face verificari privind modul de desfășurare a misiunii. Este o decizie pe care o ia comanda unității”.

Guvernul a transmis că Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu ministrul Afacerilor Interne și i-a cerut să protejeze integritatea instituțiilor statului:

“Dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituție, dar acesta trebuie să fie pașnic și să se încadreze în limitele legii.

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu ministrul Afacerilor Interne și i-a cerut să protejeze integritatea instituțiilor statului, aplicând legea și descurajând orice tip de violență, având ca prioritate protejarea românilor”.

Jandarmeria București a anunțat că va face „demersuri pentru identificarea și sancționarea organizatorilor și participanților care au încălcat cadrul legal în vigoare.

Update

Protestul s-a terminat la Parlament. George Simion anunță că protestatarii se mută la Guvern și Cotroceni.

Update

Mașinile ambasadorilor Japoniei și SUA în România au fost vandalizate de către protestatari, în curtea Senatului. Ambasadorul SUA a avut întâlnire cu președintele Senatului. Florin Cîțu a plecat de la Senat, iar întâlnirea cu ambasadorul Japoniei nu a mai avut loc.

Jandarmeria București a transmis printr-un comunicat de presă că până la acest moment nu a fost folosită forța și nu s-a recurs la mijloacele din dotare:

„La acest moment, prin echipele noastre de dialog, îndrumăm persoanele să părăsească zona exterioară a instituției.

Până în prezent, efectivele jandarmeriei nu au folosit forța sau mijloacele din dotare.

Facem apel către participanți să coopereze cu jandarmii, să respecte îndrumările acestora și să se îndrepte către ieșirea din curtea instituției, prin zona indicată de forțele de ordine”.

George Simion a ajuns la Senat și vorbește cu protestatarii. Simion susține că protestatarii care au vandalizat mașinile pentru că șoferii parlamentarilor au arătat semne obscene.

UPDATE

Susținătorii AUR au intrat în curtea Parlamentului și forțează intrarea în Senat. Jandarmii sunt în fața ușilor și încearcă să-i oprească. Sute de oameni sunt acum în fața clădirii.

Circa 100 de oameni sunt în curtea Parlamentului. SPP a blocat intrările în Parlament.

Update

Peste 2.000 de oameni protestează marți în fața Parlamentului, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, față de introducerea certificatului COVID, manifestația fiind organizată de AUR. Circulația pe bulevardul Națiunile Unite este blocată. Manifestanții s-au împărțit în grupuri și au înconjurat clădirea Palatului Parlamentului, iar o parte dintre ei au reușit să intre în curte, unde accesul publicului nu este permis.

Protestul a început în jurul orei 9.00, iar la această oră sunt câteva sute de oameni care au steaguri și pancarte cu mesaje împotriva introducerii certificatului COVID.

——————————————————-

Circulația este blocată la Palatul Parlamentului, după ce aproximativ 1.000 de oameni, care nu au autorizație să protesteze, au ieșit în stradă pentru a cere parlamentarilor să nu adopte certificatul verde. Oamenii nu poartă mască de protecție și nici nu respectă distanțarea. Ei scandează „Libertate” și „România, trezește-te”.

Inquam Photos / George Călin

Printre protestatari sunt și mulți susținători ai AUR, partid parlamentar care se opune acestui certificat. Copreşedintele AUR, George Simion, care a transmis protestul live pe Facebook, a spus că certificatul COVID este „ineficient” şi „neconstituţional”, iar protestul a fost organizat pentru a spune un „nu hotărât acestor măsuri aberante, care nu soluţionează problema”.

Protestul este supravegheat de jandarmi şi poliţişti, în contextul în care numărul maxim de persoane permise la astfel de manifestări este 100, scrie digi24.ro. Alexandru Iacob, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, a spus la Digi24 că Jandarmeria „va lua măsuri pentru asigurarea ordinii publice la adunare și asigurarea unui climat de ordine publică”.

Nu putem clasifica nimic din ce s-a întâmplat aici ca fiind un incident. Este în afara legii și vor fi luate măsuri în consecință. Legea prevede sancțiuni contravenționale, nu vom ezita să le aplicăm când vor fi constatate încălcări ale legii”, a spus el.

Iacob nu a vrut să dea detalii despre aceste sancțiuni.

Să nu discutăm acum, să nu se înțeleagă că ar putea fi o formă de intimidare a celor care protestează”, a spus el.

Nu știm cât va dura această adunare publică. Nu știm cât va fi traficul blocat. Legea prevede sancțiuni pentru organizatori și pentru participanți”, a mai spus el.

Șeful DSU, Raed Arafat, a spus la Digi24 că astfel de evenimente la care participă oameni care nu cred în existența virusului și nu respectă măsurile de protecție „devin focare de răspândire”.

E suficient să fie câțiva dintre ei infectați și să fie pozitivi și răspândesc”, a spus Arafat.

În ceea ce privește certificatul COVID, șeful DSU spune că „Parlamentul e suveran și va decide cum va fi adoptată legislația”, dar că este nevoie de măsuri, mai ales în contextul răspândirii variantei Omicron, „Noi nu putem să zicem: lăsăți că va fi bine: Nu merge așa, trebuie anumite măsuri, ca să păstrezi un echilibru între măsurile sanitare și impactul economic, care trebuie să fie cât mai mic posibil”, a spus Arafat.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: