• Bucuresti 32º C
  Baia Mare 30º C
  Brasov 30º C
  Cluj-Napoca 28º C
  Constanta 29º C
  Craiova 29º C
  Galati 34º C
  Iasi 33º C
  Suceava 27º C
  Timisoara 28º C
 • 1 EUR = 4.7228 LEI
  1 USD = 4.1899 LEI
  1 GBP = 5.3006 LEI
  1 CHF = 4.2095 LEI
  1 HUF = 1.4679 LEI
  1 BGN = 2.4147 LEI
  1 JPY = 3.8726 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

(VIDEO) Premieră în Japonia: Un parlamentar i-a înmânat împăratului o scrisoare despre situația de la Fukushima

08 Noiembrie, 08:44

Japanese emperor

Un parlamentar japonez i-a înmânat o scrisoare împăratului Akihito al Japoniei, în care își exprimă temerile cu privire la impactul dezastrului nuclear de la centrala Fukushima asupra sănătății, gest considerat neobişnuit, ceea ce a strârnit pe internet un val de critici, relatează The Guardian.

Totul s-a petrecut săptămâna trecută, în timpul unei petreceri din grădina Palatului Imperial. În timp ce împăratul Akihito și soția sa, Michiko, îi salutau pe invitați, tânărul parlamentar Taro Yamamoto i-a oferit împăratului scrisoarea, un gest considerat nepoliticos și nepotrivit.

„Am vrut să îi spun direct împăratului despre situația curentă”, a declarat Yamamoto, citat de Voice of Russia, referindu-se la criza de la centrala nucleară de la Fukushima, unde au avut loc nenumărate scurgeri radioactive de la cutremurul și tsunamiul din 11 martie 2011.

„Am vrut ca el să știe despre copiii care au fost contaminați de radiații. Dacă situația actuală continuă, va avea un impact serios asupra sănătății”, a adăugat parlamentarul, totodată și activist anti-nuclear.

Acțiunea lui Yamamoto a atras numeroase critici din cauza gestului considerat o încălcare de protocol - contactul direct cu împăratul este o interdicție nescrisă în Japonia.

 

 

The Guardian scrie că rolul împăratului Japoniei este încă o problemă sensibilă, la 70 de ani după ce tatăl lui Akihito, împăratul Hirohito, a renunțat la divinitatea sa după înfrângerea țării nipone în Cel de-al Doilea Război Mondial, iar funcția de împărat a devenit pur simbolică, fără atribuții politice.

Mulți conservatori încă îi consideră pe împărat și familia sa drept divini, „oameni deasupra norilor”, și sunt de părere că un cetățean de rând nu ar trebui nici măcar să vorbească cu ei. În urmă cu zeci de ani, oamenii de rând nu aveau voie nici să îl privească pe împărat. 

Yamamoto și-a cerut scuze pentru gestul său și a negat că ar fi dorit să-l implice pe împărat din motive politice, lucru interzis de constituția post-război.

„Comportamentul meu a fost indiscret pentru un asemenea loc”, a spus parlamentarul în timpul unei conferințe de presă marți. „Am vrut ca împăratul să cunoască realitatea. Eram frustrat că nu am reușit să-mi ating până acum niciun obiectiv din campania mea”, a explicat el.

Împăratul Akihito a încercat până acum să apropie familia imperială de cetățenii japonezi și s-a întâlnit cu victimele cutremurului și tsunamiului care au afectat nordul țării.

Aproape 150.000 de oameni au fost evacuați din apropierea centralei de la Fukushima, unde nivelul radiațiilor rămâne ridicat. Oamenii de știință de la Națiunile Unite au spus că evacuările au ajutat la prevenirea creșterii ratei cancerului și a altor probleme de sănătate.  

Presa japoneză spune că membrii Senatului plănuiesc să discute săptămâna viitoare despre o pedeapsă pe care să o aplice tânărului parlamentar.

Sursă foto: The Guardian; Sursă video: Youtube, Euronews.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: