• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9490 LEI
  1 USD = 4.2444 LEI
  1 GBP = 5.8603 LEI
  1 CHF = 4.6190 LEI
  1 HUF = 1.3745 LEI
  1 BGN = 2.5304 LEI
  1 JPY = 3.7199 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

VIDEO // Ploaia a făcut prăpăd în R.Moldova. Diguri distruse, sate inundate

20 Mai, 11:37

Ploile din weekend-ul trecut au provocat mai multe pagube în satele din R.Moldova, în special în localitatea Dereneu, raionul Călărași. Apa unui iaz din localitate s-a revărsat și a inundat mai multe gospodării și terenuri agricole, provocând pagube multiple.

ploaie

„Ploile din după-amiaza zilei de duminică au lăsat în memorie momente de groază, au fost afectate grav atât gospodăriile și terenurile agricole, cât și spațiul public, în special traseul de drum principal ce face legătura dintre satele Rădeni și Onișcani. Pe unele porțiuni se circulă cu dificultate”, au anunțat responsabilii de la Primăria Dereneu, citați de Agora.MD.

Aceeași sursă scrie că inundațiile ar fi avut loc, după ce a cedat digul de protecție al iazului.

De altă parte, Liliana Pușcașu, purtătorul de cuvânt al IGSU, a infirmat telefonic informația pentru Deschide.MD și a declarat că inundațiile ar fi avut loc după ce a crescut nivelul apei din iaz.

„Digul de protecție nu a cedat și nici nu a fost distrus. În urma ploilor, nivelul apei din iaz a crescut și s-a revărsat prin țevile de scurgere. Drumul din localitate, terenuri agricole, dar și gospodării particulare, au fost inundate. La fața locului se află salvatorii, dar au fost create și comisii speciale pentru a fi evaluate pagubele”, ne-a spus Pușcașu.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI, în urma ploilor torenţiale înregistrate sâmbătă, 18 mai, au fost prejudiciate mai multe culturi agricole din localităţile ţării, iar  în unele gospodării, oamenii au avut nevoie de ajutorul salvatorilor pentru a pompa apa.

„În localităţile Donici şi Camenca  din raionul Orhei, precipitaţiile au deteriorat 0,1 km de drum local şi au fost înnămolite gradinele a  circa 60 de gospodării particulare. Prejudicii au fost înregistrate şi în raionul Donduşeni . În localitatea Arioneşti de pe acoperişul a două depozite cerealiere  au fost smulse şi deteriorate  395 de foi de ardezie, iar barajele a patru bazine acvatice au fost avariate.  În satul Donduşeni precipitaţiile au afectat circa 120 ha de porumb, iar în localitatea Parcova au fost afectate barajele de protecţie a două bazine acvatice”, se arată în comunicat.

Ploaia a făcut prejudicii şi în localităţile Târnova şi Elizavetovca, unde au fost prejudiciate 10 ha  de semănături şi 20 ha de porumb. În raionul Sângerei precipitaţiile torenţiale au distrus circa 100 ha de semănături, iar prejudiciile urmează a fi estimate.

Potrivit IGSU cele mai afectate localităţi au fost înregistarte în nordul ţării, unde salvatorii au intervenit pentru pomparea apei din beciuri şi subsoluri, iar comisiile teritoriale excepţionale sunt antrenate pentru estimarea prejudiciilor.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă îndemnă gestionarii bazinelor acvatice să monitorizeze strict starea digurilor de protecţie pentru prevenirea inundaţiilor.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Dereneu, inundatii, pagube, ploi, prapad, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: