• Bucuresti 3º C
  Baia Mare 2º C
  Brasov -2º C
  Cluj-Napoca 0º C
  Constanta 9º C
  Craiova 1º C
  Galati 0º C
  Iasi -1º C
  Suceava -3º C
  Timisoara 0º C
 • 1 EUR = 4.6540 LEI
  1 USD = 4.1197 LEI
  1 GBP = 5.1867 LEI
  1 CHF = 4.1341 LEI
  1 HUF = 1.4376 LEI
  1 BGN = 2.3796 LEI
  1 JPY = 3.6288 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Victoria Iftodi, la conferința CEDO: RM se confruntă cu o situație de conflict interstatal cu Rusia

13 Aprilie, 08:40

Ministrul Justiției, Victoria Iftodi participă la Conferința ministerială dedicată promovării reformării Curții Europene a Drepturilor Omului, care este supraîncărcată cronic.

Iftodi

Astfel, Republica Moldova își reafirmă angajamentul tradițional de a proteja drepturile omului și durabilitatea Curții. Conferința cu genericul „Continuarea reformei sistemului Convenției europene a drepturilor omului – echilibru mai bun, protecție îmbunătățită” se desfășoară la Copenhaga în perioada 11 - 13 aprilie curent, se spune într-un comunicat al Ministerului de resort.

„Supraîncărcarea permanentă a Curții Europene a Drepturilor Omului relevă necesitatea reformării sistemelor naționale de justiție și îmbunătățirea performanțelor acestora în remedierea încălcării drepturilor omului. Sunt convinsă că este esențial să dotăm Curtea cu toate mijloacele necesare pentru a accelera procesul de examinare a cauzelor, deoarece o justiție întârziată este de fapt o negare a justiției”, a declarat în cadrul conferinței Victoria Iftodi.

De asemenea, Ministrul Justiției a subliniat necesitatea asigurării universalității drepturilor protejate de Convenția Europeană, în egală măsură în zonele de conflict interstatal. „Republica Moldova se confruntă cu o situație de conflict interstatal cu Federația Rusă. Astfel cum a statuat Curtea Europeană a Drepturilor Omului în repetate rânduri, Republica Moldova nu exercită un control efectiv în teritoriile ocupate. Recurgerea la CEDO a fost și rămâne singura modalitate eficientă de remediere a încălcărilor drepturilor fundamentale ale locuitorilor din aceste teritorii.”

La conferință sunt prezenți miniștrii justiției din statele membre ale Consiliului Europei. Scopul acesteia este adoptarea unei declarații politice (Declarația de la Copenhaga) ce va da un nou impuls procesului de reformă inițiat la Conferința din Interlaken în 2010 și continuat la Izmir, Brighton și Bruxelles. Prin semnarea acestei Declarații, statele membre ale Consiliului Europei își propun să consolideze sistemul Convenției Europene a Drepturilor Omului, prin soluționarea unor probleme stringente precum: numărul mare de cauze aflate pe rolul Curții Europene și ineficiența mecanismelor de monitorizare a executării hotărârilor CEDO.

Reamintim că, Convenţia a intrat în vigoare pentru Republica Moldova la 12 septembrie 1997. Aceasta a fost încheiată la Roma, la 4 noiembrie 1950.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: