• Bucuresti 25º C
  Baia Mare 26º C
  Brasov 21º C
  Cluj-Napoca 23º C
  Constanta 26º C
  Craiova 21º C
  Galati 26º C
  Iasi 27º C
  Suceava 22º C
  Timisoara 26º C
 • 1 EUR = 4.6562 LEI
  1 USD = 3.9954 LEI
  1 GBP = 5.2019 LEI
  1 CHF = 4.0019 LEI
  1 HUF = 1.4298 LEI
  1 BGN = 2.3807 LEI
  1 JPY = 3.5534 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Victoria Iftodi, la conferința CEDO: RM se confruntă cu o situație de conflict interstatal cu Rusia

13 Aprilie, 08:40

Ministrul Justiției, Victoria Iftodi participă la Conferința ministerială dedicată promovării reformării Curții Europene a Drepturilor Omului, care este supraîncărcată cronic.

Iftodi

Astfel, Republica Moldova își reafirmă angajamentul tradițional de a proteja drepturile omului și durabilitatea Curții. Conferința cu genericul „Continuarea reformei sistemului Convenției europene a drepturilor omului – echilibru mai bun, protecție îmbunătățită” se desfășoară la Copenhaga în perioada 11 - 13 aprilie curent, se spune într-un comunicat al Ministerului de resort.

„Supraîncărcarea permanentă a Curții Europene a Drepturilor Omului relevă necesitatea reformării sistemelor naționale de justiție și îmbunătățirea performanțelor acestora în remedierea încălcării drepturilor omului. Sunt convinsă că este esențial să dotăm Curtea cu toate mijloacele necesare pentru a accelera procesul de examinare a cauzelor, deoarece o justiție întârziată este de fapt o negare a justiției”, a declarat în cadrul conferinței Victoria Iftodi.

De asemenea, Ministrul Justiției a subliniat necesitatea asigurării universalității drepturilor protejate de Convenția Europeană, în egală măsură în zonele de conflict interstatal. „Republica Moldova se confruntă cu o situație de conflict interstatal cu Federația Rusă. Astfel cum a statuat Curtea Europeană a Drepturilor Omului în repetate rânduri, Republica Moldova nu exercită un control efectiv în teritoriile ocupate. Recurgerea la CEDO a fost și rămâne singura modalitate eficientă de remediere a încălcărilor drepturilor fundamentale ale locuitorilor din aceste teritorii.”

La conferință sunt prezenți miniștrii justiției din statele membre ale Consiliului Europei. Scopul acesteia este adoptarea unei declarații politice (Declarația de la Copenhaga) ce va da un nou impuls procesului de reformă inițiat la Conferința din Interlaken în 2010 și continuat la Izmir, Brighton și Bruxelles. Prin semnarea acestei Declarații, statele membre ale Consiliului Europei își propun să consolideze sistemul Convenției Europene a Drepturilor Omului, prin soluționarea unor probleme stringente precum: numărul mare de cauze aflate pe rolul Curții Europene și ineficiența mecanismelor de monitorizare a executării hotărârilor CEDO.

Reamintim că, Convenţia a intrat în vigoare pentru Republica Moldova la 12 septembrie 1997. Aceasta a fost încheiată la Roma, la 4 noiembrie 1950.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: