• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8740 LEI
  1 USD = 4.0034 LEI
  1 GBP = 5.4696 LEI
  1 CHF = 4.5255 LEI
  1 HUF = 1.3656 LEI
  1 BGN = 2.4920 LEI
  1 JPY = 3.8612 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Victor Ponta: România trebuie să procedeze cu R. Moldova cum a procedat UE cu noi

23 Ianuarie, 12:36

Aflat într-o vizită la Chișinău, fostul premier al României, Victor Ponta, a reiterat încă o dată sprijinul României adus Republicii Moldova, pentru menținerea parcursului european.

Ponta

În cadrul conferinței „Unirea cu România: între idealism și realism”, desfășurată la Universitatea de Stat din Moldova, Ponta a declarat că toate proiectele de talie europeană care au fost dezvoltate în România, au fost gândite și pentru R. Moldova.

„Dacă ne uităm, în România, Produsul Intern Brut a crescut de 20 de ori în ultimii 15 ani, că nivelul de viață, salariile și pensile, infrastructura s-au dezvoltat într-un ritm pe care nu puteam să ni-l imaginăm în lipsa unei integrări europene. Atunci, împreună cu domnul prim-ministru Leancă, am făcut o strategie. Am spus, ne dorim și credem că este posibilă integrarea națională a celor care trăiesc pe cele două maluri ale Prutului”, a declarat Victor Ponta.

Fostul prim-ministru spune că toate proiectele dezvoltate în România, se pot realiza și pe malul stâng al Prutului.

„Haideți să arătăm oamenilor că nu este vorba doar de discursuri politice. Tot ce se poate face într-o parte, putem face și în partea cealaltă. Când am cumpărat microbuzele școlare, nu am făcut-o doar pentru România, o parte au fost aduse în R. Moldova. Când am vorbit de gazoduct, am zis să creștem resursele de gaze din România ca să nu mai importăm din Rusia și să facem același lucru pentru R. Moldova. SMURD-ul este unul din proiectele cele mai de succes din România, iar dacă aici merge bine, ne-am zis de ce să nu încercăm să-l dezvoltăm și în R. Moldova”, a spus Ponta.

O strategie de dezvoltare a R. Moldova vine de la ideea că „dacă din cele 41 de județe în România, ar lua fiecare câte, cel puțin, un raion din R. Moldova, tot ce se face în județul respectiv, să se facă și în acel raion, așa cum a făcut UE cu România”.

„Dacă am merge și le-am spune celor care trăiesc din agricultură în R. Moldova că primesc subvenții la fel ca cei din România, vă garantez că ar spune că e o idee bună. Dacă vorbim la un moment dat că salariul minim pe economie, trebuie să fie același în R. Moldova, dacă vorbim de faptul că toate investițiile firmelor românești vor fi garantate de un sistem bancar, toate acestea sunt fire care ne pot lega și în care discuția politică rămâne la final. Totul trebuie pornit de la ce poate beneficia cetățeanul”, a conchis Ponta.

Victor-Viorel Ponta este un om politic român care a deținut funcția de prim-ministru al României din 7 mai 2012 până la demisia sa în 4 noiembrie 2015, iar acestea nu sunt primele declarații ale politicianului despre beneficiile apropierii R. Moldova de România și Uniunea Europeană.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: relatie, Republica Moldova, Romania, UE, Victor Ponta
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: