• Bucuresti 8º C
  Baia Mare 9º C
  Brasov 7º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 13º C
  Craiova 8º C
  Galati 8º C
  Iasi 4º C
  Suceava 3º C
  Timisoara 11º C
 • 1 EUR = 4.7791 LEI
  1 USD = 4.2931 LEI
  1 GBP = 5.6655 LEI
  1 CHF = 4.3703 LEI
  1 HUF = 1.4503 LEI
  1 BGN = 2.4435 LEI
  1 JPY = 3.9511 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Verdictul lui A. Tănase: Dodon încalcă Constituția și nici NU va putea candida pe listele PSRM

05 Septembrie, 17:31

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, susține că deși la o primă vedere nu ar exista o interdicție pentru președintele Igor Dodon să candideze pe listele PSRM la parlamentare, totuși o decizie a Curții Constituționale spune expres că „Președintele trebuie să facă dovada imparțialității şi neutralității sale politice”.

Tanase

Astfel, acesta nu poate fi membru al unui partid politic și nu poate promova sub nici o formă interesele unui partid politic.

Astăzi, Igor Dodon a participat la ședința Consiliului Republican al PSRM, iar după eveniment a declarat presei că examinează posibilitatea să candideze pe listele Partidului Socialiștilor la alegerile parlamentare din februarie. Astfel, Dodon spune că va ajuta formațiunea să obțină majoritatea în Parlament, pentru că un președinte nu-și poate îndeplini eficient toate atribuțiile fără suportul unei majorității parlamentare.

În acest context, reporterii Deschide.MD l-au întrebat pe fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, dacă poate candida Igor Dodon la parlamentare pe listele PSRM și dacă trebuie să renunțe la funcția de președinte.

În răspunsul său, ex-președintele CCM face referire la Codul Electoral dar și la unele prevederi din Constituția Republicii Moldova.

„Codul Electoral instituie o serie de restricții și condiționalități ale dreptului de a fi ales, atât în calitate de președinte al Republicii, cât și în cea de parlamentar. Astfel, articolul 13 alin. (3) din Codul Electoral face referire la interdicția de a fi alese pentru persoanele cu înaltă funcție de răspundere al căror mod de numire sau de alegere este reglementat de Constituția Republicii Moldova – normă acoperitoare, în mod evident, și pentru Președintele Republicii.  Același articol prevede obligativitatea pentru persoanele care cad sub incidența acestor reglementări să-și suspende activitatea din funcția pe care o dețin. Codul Electoral prevede și lista  persoanelor cărora le revine această obligație (viceprim-miniștrii, miniștrii, membrii din oficiu ai Guvernului, conducătorii autorităților publice centrale, preşedinţii şi vicepreședinții raioanelor, primarii şi viceprimarii, pretorii şi vicepretorii), în care nu figurează președintele și prim-ministrul Republicii. La 15 iulie 2016, Parlamentul a modificat art. 112 alin. (2) din Codul Electoral și a inclus  următoarea prevedere: „(2) Până la validarea mandatului, candidatul ales la funcția de Președinte al Republicii Moldova prezintă Curții Constituționale confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic [...]”. La prima vedere, s-ar părea că aceste două prevederi legale nu instituie o interdicție pentru președintele țării de a candida pe listele unui partid, inclusiv dacă nu este membrul acestuia. În alegerile din 1994 și 2001, președinții RM la acea vreme au candidat pe listele de partid, pentru fotoliul de parlamentar, renunțând ulterior la mandatul de deputat în favoarea celui de Președinte al Republicii”, explică Tănase.

Cu toate acestea, fostul președinte al CCM precizează că Hotărârea Curții Constituționale din 12 decembrie 2017 îl împiedică pe președintele R. Moldova să participe în campania electorală parlamentară pe listele unui partid politic.

„Când am spus că doar la prima vedere nu există interdicții, m-am referit la Hotărârea Curții Constituționale din 12 decembrie 2017 privind controlul constituționalității prevederilor articolului 112 alin. (2) din Codul Electoral. În această hotărâre Curtea a reținut că prin depunerea jurământului, Președintele Republicii Moldova își asumă un angajament juridic față de întreg poporul Republicii Moldova. Astfel, Președintele Republicii trebuie să facă dovada imparțialității şi neutralității sale politice. Curtea a mai reținut că „Președintele este un element important al sistemului politic, dar acesta nu este un partizan al politicului”. Curtea a mai statuat că Președintele Republicii Moldova este obligat să acționeze în interesele întregii societăți, şi nu ale unei părţi a acesteia, ale unui grup sau partid politic. Curtea a reținut explicit că„Președintele Republicii Moldova nu poate fi membru al unui partid politic și nu poate promova sub nici o formă interesele unui partid politic”, susține Alexandru Tănase.

Reieșind din acestea, ex-președintele CCM spune că hotărârea Curții Constituționale din 12 decembrie 2017 este cel mai recent act juridic ce vizează posibilitatea președintelui de a promova interesele unui partid politic. Mai mult, Hotărârea Curții Constituționale din 12 decembrie 2017 este un act juridic cu valoare superioară reglementărilor conținute în Codul Electoral, constituind izvor de drept direct pentru toate autoritățile.

„Prin urmare, pornind de la spiritul legii și obligația statuată expres de Curtea Constituțională pentru Președintele Republicii Moldova „să acționeze în interesele întregii societăți, și nu ale unei părți a acesteia, ale unui grup sau partid politic”, corelată cu interdicția de a nu „promova sub nici o formă interesele unui partid politic”, Președintele Republicii este împiedicat de Constituție să participe în campania electorală parlamentară pe listele unui partid politic. O asemenea interdicție nu ar fi valabilă în cazul în care președintele ar decide să candideze independent în una din circumscripțiile electorale. Pentru a se evita eventualele probleme de legalitate a scrutinului post-factum, dar și pentru a ieși din zona interpretărilor, cred că cel mai bine ar fi ca Parlamentul să reglementeze explicit acest aspect, în sesiunea parlamentară din această toamnă”, a conchis Tănase.

Amintim că Igor Dodon a declarat astăzi presei că a participat la întrunirea socialiștilor în calitate de invitat, dar și de „lider neoficial al Partidului Socialiștilor”. Potrivit lui, începând cu ziua de astăzi, Partidul Socialiștilor este în campanie pre-electorală activă de pregătire pentru alegerile parlamentare. Dodon nu exclude că va candida pe listele PSRM întrucât legislația îi permite acest lucru.

Dodon mai susține că legislația nu prevede suspendarea șefului statului, dar și a prim-ministrului pe perioada campaniei electorale și a spus că va ajuta PSRM, dar va rămâne în funcția de președinte.

Începând de sâmbătă, în fiecare centru raional PSRM va desfășura acțiuni masive, în cadrul căror urmează să fie selectați candidații în circumscripții. „La sfârșitul lunii octombrie-începutul lunii noiembrie, ne vedem toți masiv în centrul Chișinăului. După care, mergem și învingem la parlamentare”, a declarat Igor Dodon, fără a preciza dacă este vorba despre proteste sau altceva.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: