• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9440 LEI
  1 USD = 4.3296 LEI
  1 GBP = 5.9242 LEI
  1 CHF = 4.7390 LEI
  1 HUF = 1.3911 LEI
  1 BGN = 2.5278 LEI
  1 JPY = 3.7824 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Verdict final. Fiul lui Petru Lucinschi va face pușcărie în România

05 Aprilie, 10:04

Sergiu Lucinschi, fiul lui Petru Lucinschi, fostul președinte al Republicii Moldova, a fost condamnat definitiv în România la 2 ani și 4 luni închisoare cu executare pentru trafic de influență și participație improprie la fals intelectual.

sergiu lucinschi

Inițial, Sergiu Lucinschi primise o pedeapsă de 3 ani cu suspendare, dar Înalta Curte de Justiție și Casație a anulat sentința Curții de Apel București.

Potrivit DNA România, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea lui Radu Pricop, a exercitat asupra omului de afaceri Alexandru Horpos, denunțător în cauză, acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4 milioane euro, nedatorată de acesta din urmă.

"Astfel, firma la care Lucinschi era asociat/acționar a introdus la DIICOT o plângere penală, dând, în mod intenționat, unor afaceri comerciale nerentabile o încadrare juridică penală. Acțiunile de constrângere au constat în condiționarea retragerii plângerii penale respective de acceptul omului de afaceri de a remite suma de bani menționată.

De asemenea, inculpatul Lucinschi i-a promis omului de afaceri că va depune diligentele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor care făceau obiectul plângerii într-o infracțiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează", susțin procurorii.

De asemenea, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, pentru a adăuga presiunii descrise un mijloc de constrângere și mai puternic, în concordanță cu cuantumul sumei respective, Lucinschi a pretins că are influența, prin intermediul unor persoane importante, asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri, aflate în lucru la același procuror, Remus Jurj.

"În acest sens, inculpatul Lucinschi i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri și pentru soluționarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente", mai spun procurorii.

Sub imperiul acestor constrângeri repetate, temându-se de repercusiunile unui eventual refuz în condițiile în care acesta i-a arătat că ar putea influența atitudinea procurorului de caz, în schimbul "ajutorului" promis, Lucinschi a pretins și a primit de la omul de afaceri dreptul de creanță asupra sumei de 2 milioane de euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.

"Soluția semnării contractului fictiv de împrumut a fost identificată de inculpatul Pricop, care, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, l-a sprijinit în activitatea infracțională pe Lucinschi, prin formularea mai multor soluții nelegale, menite să justifice remiterea banilor către acesta.

Prin acest document, întocmit la instigarea inculpatului Pricop, Sergiu Lucinschi a declarat în mod nereal, sub semnătura proprie, în fața notarului public, că, în perioada 2008-2010, i-a dat omului de afaceri cu titlu de împrumut suma de 2.000.000 euro, omul de afaceri recunoscând acest lucru și angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015", mai arată DNA.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: