• Bucuresti 31º C
  Baia Mare 25º C
  Brasov 27º C
  Cluj-Napoca 25º C
  Constanta 22º C
  Craiova 29º C
  Galati 28º C
  Iasi 28º C
  Suceava 25º C
  Timisoara 25º C
 • 1 EUR = 4.7601 LEI
  1 USD = 4.2518 LEI
  1 GBP = 5.3997 LEI
  1 CHF = 4.2288 LEI
  1 HUF = 1.4614 LEI
  1 BGN = 2.4338 LEI
  1 JPY = 3.8845 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Veaceslav Ioniță: R Moldova are nevoie de investiții, nu doar de bani

03 Octombrie, 11:54

Republica Moldova are nevoie de investiții, nu de bani. În prezent, pe conturile băncilor din Republica Moldova sunt 15 miliarde de lei cu care băncile nu au ce face și Banca Națională este nevoită să blocheze acești bani.

Ionita

Declarația aparține expertului economic de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță și a fost făcută la emisiunea „Fabrika” de la postul Publika TV, transmite Deschide.MD.

Potrivit lui, Republica Moldova este ocolită de investiții, dar are nevoie de acestea pentru că odată cu investițiile străine nu vin doar banii, dar și management și tehnologii. Despre sistemul bancar, expertul spune că are nevoie de proceduri și reguli interne foarte clare pentru ca să nu se mai facă escrocherii, să nu mai fie oferite credite care să nu mai fie întoarse. „În doi ani, în sistemul nostru bancar s-au adus sub formă de depozite 14 miliarde de lei. Oamenii au încredere în bancă. În total, acestea au 63 de miliarde de lei. Pe de altă parte, creditele cum nu se dădeau așa și nu se dau. Și în loc la bancă banii să vină și să plece, ei se blochează”, spune Veaceslav Ioniță. Astfel, Banca Națională a Moldovei este nevoită să ia acești bani și să plătească băncilor dobândă din banii cetățenilor.

Directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, afirmă că sistemul bancar este reflecția situației din economie. Potrivit lui, printre problemele principale este supravegherea, guvernanța corporativă joasă și standardele acesteia în sistemul bancar. „Până la 70% din sistemul bancar este deținut de companii off-shore, nu există o claritate în deținătorii sistemului bancar – toate acestea rămân în continuare a fi probleme majore pentru întreg sistemul”, spune Roman Chircă.

Potrivit lui, în continuare există riscuri pe zona incompetenței sau standardelor joase de gestionare a portofoliului de creditare. „Am impresia că băncile sunt deconectate de sistemul economic real, nu înțelege cum funcționează agenții economici, nu înțelege filosofia lor, nu înțelege necesitățile și nu oferă portofolii”, a afirmat expertul.

Citeste mai mult despre: bani, investiii, Republica Moldova, Veaceslav Ionita
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: