• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9491 LEI
  1 USD = 4.3869 LEI
  1 GBP = 5.8407 LEI
  1 CHF = 4.7398 LEI
  1 HUF = 1.3444 LEI
  1 BGN = 2.5304 LEI
  1 JPY = 3.8469 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Valeriu Tabără: România se întoarce la problemele agrare de pe vremea lui Cuza

08 Iulie, 15:47

Agricultura României se îndreaptă într-o direcție greșită, iar în acest ritm, riscăm să ne întoarcem la problemele cu care țara noastră se confrunta la mijlocul secolului XIX, susține președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), Valeriu Tabără.

tabara

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, fostul ministru al Agriculturii și-a argumentat afirmația, spunând, în același timp, că actuala guvernare nu acordă deloc atenția cuvenită sectorului agricol, lucru care apasă din ce în ce mai greu asupra economiei.

”Astăzi, problema fundamentală pentru PIB-ul României este agricultura. Eu nu sunt un om de stânga, sunt un om de dreapta, dar eu nu văd la această dată nicio atenție acordată sectorului agroalimentar. Nu se vorbește nicăieri. La nivel de Guvern și de comisii care iau decizii strategice, eu n-am auzit vorbindu-se despre agricultură și despre alimentație. Nu interesează pe nimeni că acest deficit crește, că el începe să fie o povară și o piatră de moară și poate să atenteze la securitatea națională. Doamne ferește de o criză la nivel mondial, că România nu are de unde să-și satisfacă necesarul de hrană”, a precizat Valeriu Tabără în direct la AGRO TV.

Potrivit președintelui ASAS, abordarea asupra pieței pământului este total greșită în acest moment, încurajându-i pe cei care dețin cel mai mult pământ să-și crească suprafețele, în detrimentul celor mici. Astfel, România se îndreaptă încet și sigur spre marile probleme agrare cu care s-a confruntat de-a lungul istoriei.

”Dacă vrem să rezolvăm niște probleme de reformă, noi trebuie să vedem piața pământului în sensul reformării unui sistem agricol funcțional, nu ca o piață oarecare, ca berea sau turta dulce. Pământul nu e turtă dulce. Nu poți face piață funciară fără modificarea codului civil. Eu vreau să măresc suprafețele de exploatație agricolă, să le întăresc. Cum le întăresc? Și-a pus cineva problema? Îmi permit să o spun și îmi asum răspunderea: viziunea modificării pieței funciare nu este în sensul întăririi sistemului agroalimentar românesc, ci este de a face niște afaceri cu pământul. Unii care au pământ mult, să aibă mai mult. Suntem în punctul de a reface acea problemă agrară rurală pe care Cuza a început să o rezolve. Ne reîntoarcem la marile probleme agrare”, a mai subliniat Valeriu Tabără.

În 1864, guvernul Mihail Kogălniceanu din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza instituia reforma agrară, prin care țăranii clăcași erau eliberați de obligațiile față de boieri și erau împroprietăriți cu pământ. Acesta a fost primul pas înspre modernizarea statului român și, cu toate că a avut numeroase lipsuri, a rupt legăturile cu economia și societatea de tip feudale.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: