• Bucuresti -1º C
  Baia Mare -2º C
  Brasov -6º C
  Cluj-Napoca -2º C
  Constanta -2º C
  Craiova -3º C
  Galati -3º C
  Iasi -2º C
  Suceava -2º C
  Timisoara 1º C
 • 1 EUR = 4.7619 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.4653 LEI
  1 CHF = 4.1953 LEI
  1 HUF = 1.4983 LEI
  1 BGN = 2.4348 LEI
  1 JPY = 3.7869 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

USR, RO Plus şi 24 de organizaţii civice propun revenirea la alegeri locale în două tururi

26 Iunie, 22:06

USR, Mişcarea România Împreună (RO+, condusă de Dacian Cioloş) şi 24 de organizaţii civice au anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, o iniţiativă de modificare a legislaţiei electorale, care prevede eliminarea pragului electoral la alegerile locale şi reintroducerea alegerii în două tururi a primarilor.

ciolos

Iniţiativa vizează şi dublarea numărului parlamentarilor aleşi în Diaspora. Pentru alegerile parlamentare şi pentru Parlamentul European, pragul electoral rămâne neschimbat, potrivit News.ro.

Totodată, se introduce votul pe listă deschisă pentru toate alegerile cu listă (locale, parlamentare, PE): alegătorul va avea posibilitatea să indice atât partidul, cât şi candidatul preferat.

În plus, numărul de mandate de deputaţi şi senatori nu mai este fix, ci se actualizează înainte de fiecare alegeri, în funcţie de variaţia numărului de locuitori şi norma de reprezentare. Se introduce înscrierea automată a cetăţenilor cu domiciliul în străinătate în Registrul Electoral, în baza datelor de la direcţia paşapoarte. Cetăţenii care doar locuiesc în străinătate, dar au domiciliul în ţară, vor vota în secţiile din străinătate, pe un buletin de vot special.

"Ceea ce se întâmplă de mai bine de un an şi jumătate, când România ne arată mai mult ca niciodată că avem nevoie de o reformare, de o reînnoire a clasei politice, şi aceste propuneri de modificări legislative tocmai asta fac: creează condiţiile, în măsura în care vor fi adoptate, pentru ca oamenii care până acum au stat deoparte, care nu şi-au găsit locul în politică, să aibă nu doar curajul de a face un pas în faţă, dar şi cadrul legal, instituţional ca să poată să facă asta şi să iniţieze mişcări politice care să fie cât mai reprezentative pentru societatea românească şi pentru diferitele idei care trebuie promovate. Susţinem pe deplin aceste modificări legislative. Avem nevoie de o reformă a statului şi de o întărire a instituţiilor statului şi de o reînnoire a relaţiilor dintre diferitele instituţii ale statului. Am văzut că atunci când legea nu e suficient de clară şi când Constituţia nu e suficient de precisă în anumite cazuri, ajungem la interpretări, la provocări, la conflicte între diferite instituţii ale statului şi cei care suferă, în cele din urmă, sunt cetăţenii, cea care suferă e România, dezvoltarea României, din cauza acestor blocaje care apar, uneori, şi din rea credinţa unor politicieni care interpretează neclarităţile în interes propriu", a afirmat Dacian Cioloş.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: