• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9490 LEI
  1 USD = 4.3853 LEI
  1 GBP = 5.8544 LEI
  1 CHF = 4.7366 LEI
  1 HUF = 1.3432 LEI
  1 BGN = 2.5304 LEI
  1 JPY = 3.8663 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Unul din doi români este îngrijorat de incendiile care pot afecta locuinţele

18 Octombrie, 16:16

Incendiul rămâne pericolul cel mai des menţionat de către români atunci când se referă la riscurile care pot afecta locuinţele (56%), potrivit unui nou sondaj realizat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) împreună cu IRES.

thterhyg

În topul primelor cinci riscuri de care se tem românii urmează vijelia şi furtuna, cutremurul, furtul şi inundaţiile. Astfel, teama de furtună şi vijelie a crescut ca percepţie, de la 40% în 2020 (locul 3), la 53% în 2021 (locul 2). În acelaşi timp, riscul de cutremur a trecut pe poziţia 3 (50% - 4 puncte procentuale), iar cel legat de furt (31% - la fel), inundaţiile (31% - +3 puncte procentuale), exploziile (27% - +3 puncte procentuale) şi alunecările de teren (18% - +2 puncte procentuale) îşi păstrează aceleaşi locuri în clasament ca şi în 2020.

Riscul de incendiu este conştientizat în special de românii cu vârste între 36 şi 50 de ani şi îi preocupă pe locuitorii din aproape toate zonele ţării. Furtunile şi vijeliile sunt cele mai de temut riscuri pentru locuitorii din Transilvania şi Banat (62%), în vreme ce cutremurul apare pe primul loc în alte regiuni - Sud, Bucureşti şi Dobrogea (58%).

"Românii sunt tot mai conştienţi de riscurile la care se expun şi vor să afle mai multe despre formele de protecţie financiară la care pot avea acces. Ne dorim ca toţi cei interesaţi să poată lua decizii informate privind protecţia oferită de poliţele de asigurare", a declarat Adrian Marin, preşedintele UNSAR.

La rândul său, Alexandru Ciuncan, Director General al UNSAR susţine că, în contextul pandemic, oamenii au simţit mai mult ca oricând nevoia confortului în propria locuinţă şi mai ales a siguranţei. "Susţinem acest interes în creştere prin noi campanii de informare - precum cea pe care UNSAR o lansează săptămâna aceasta pe social media şi pe portalul Asiguropedia.ro", a precizat Alexandru Ciuncan, director general al UNSAR.

În primul semestru al anului în curs, asigurătorii din România au plătit despăgubiri, în baza poliţelor obligatorii şi facultative de asigurare a locuinţelor, de aproape 43,8 milioane de lei, în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2020.

Sondajul "Percepţia românilor faţă de asigurările de locuinţe" a fost realizat de IRES, la solicitarea UNSAR, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 857 de respondenţi, proprietari, coproprietari sau persoane care intenţionează să achiziţioneze o locuinţă în următorii doi ani, cu vârste de peste 18 ani. Acesta a fost realizat în august 2021, utilizând metodă CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), şi are o eroare maximă tolerată de +/-3%.

Înfiinţată în 1994, UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 19 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 80% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni - Insurance Europe.

Înfiinţat în 2009, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES activează pe piaţa de cercetare din România şi funcţionează ca un think tank independent, o parte dintre studiile şi proiectele Institutului fiind dedicată optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societăţii româneşti.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: