• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 30º C
  Brasov 27º C
  Cluj-Napoca 30º C
  Constanta 28º C
  Craiova 29º C
  Galati 29º C
  Iasi 31º C
  Suceava 28º C
  Timisoara 29º C
 • 1 EUR = 4.7249 LEI
  1 USD = 4.2241 LEI
  1 GBP = 5.2925 LEI
  1 CHF = 4.2222 LEI
  1 HUF = 1.4662 LEI
  1 BGN = 2.4158 LEI
  1 JPY = 3.8996 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

BREAKING NEWS Unchiul unui deputat român, arestat de FBI

10 Decembrie, 17:04

Dumitru Martin, unchiul deputatului PSD Eduard Martin si actionar la firma de salubrizare Polaris, a fost arestat de FBI la începutul lunii si acuzat de mituirea unui ofiter al US Air Force.  De asemenea, Eduard Martin a fost trimis în judecată de procurorii DNA, miercuri, pentru că ar fi dat mită fostului primar Radu Mazăre pentru a obţine mai uşor nişte contracte de salubritate.

martin

Dumitru Martin, actionar al Polaris Constanta, firma de salubrizare, a fost arestat de FBI si acuzat de mituirea unui ofiter din cadrul Fortelor Aeriene (US Air Force) pentru obtinerea unui contract in valoare de 10,35 milioane dolari la baza Kogalniceanu.

Potrivit presei americane, citată de Mediafax, Dumitru Martin, care este actionar la Polaris Constanta alaturi de deputatul PSD Eduard Martin, a fost arestat de FBI in 1 decembrie, pe Aeroportul International din San Francisco, unde ajunsese de la New York.

Dumitru Martin fusese invitat la o intalnire la San Francisco de catre agenti sub acoperire, care s-au prezentat drept mijlocitori in acest aranjament in vederea darii/luarii de mita.

Dumitru Martin a fost arestat în urma unei anchete a FBI care a durat 17 luni şi în cadrul căreia au fost folosiţi doi agenţi sub acoperire.

"Am deschis o anchetă asupra familiei lui Martin şi a altor persoane, în iulie 2014", scrie agentul special în declaraţie.

"În cadrul anchetei mi s-a comunicat că autorităţile române investigau Polaris pentru corupţie şi dare de mită către autorităţi locale şi funcţionari români ai statului", precizează el.

Dumitru Martin este fratele lui Gheorghe Martin, prefect al Constanţei in perioada 2002-2005,  în timpul guvernării PSD, şi unchiul deputatului PSD Eduard Martin. Dumitru Martin a fost căsătorit cu fosta şefă a ANAT, Corina Martin, în prezent preşedintele Asociaţiei Litoral-Delta Dunării, ei divorţând în 2012.

Firma lui Martin, Polaris M Holding, a plătit în urmă cu trei luni, suma de 100.000 de dolari - ultima tranşă dintr-o mită în valoare de peste un milion de dolari - unui membru al comandamentului escadronului contractor de la baza aeriană Travis, dar care cooopera cu FBI.

Potrivit acestei declaraţii a agentului special Matthew Young, suma de bani ar fi fost oferită ca mită în vederea obţinerii unui contract prin care Polaris să furnizeze forţelor aeriene americane staţionate la baza Mihail Kogălniceanu din România, pe o perioadă de cinci ani, containere de transport şi depozitare. Polaris a virat banii în 19 septembrie, într-un cont bancar acoperit, creat de FBI, iar aceştia au fost retraşi ca probă în 14 octombrie, se mai arată în declaraţia citată de presa americană.

Cei doi agenţi sub acoperire s-au întâlnit pentru prima dată cu doi reprezentanţi ai firmei Polaris la Suisun City, pe 27 octombrie 2014, când s-a oferit un "comision" de 10% în schimbul garantării faptului că acel contract avea să fie încredinţat firmei lui Martin. Au urmat alte şase întâlniri, în acest an, la San Francisco, New York, Budapesta (Ungaria) şi Sacramento. După ce aranjamentul a intrat în impas, din cauza anchetei de corupţie din România, contractul respectiv a fost acordat altei firme, însă relaţiile au fost reluate ulterior.

Martin şi comandantul au semnat, pe 11 septembrie, atât un contract de aprovizionare militară a bazei Travis, cât şi alte două contracte menite să ascundă mita, se arată în declaraţie.

De asemenea, deputatul PSD Eduard Martin, asociat al SC Polaris M Holding S.R.L, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, miercuri. El este suspectat că i-ar fi dat mită opt milioane de euro fostului primar din Constanţa Radu Mazăre pentru a facilita emiterea unor documente şi înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte. În acest dosar au fost trimişi în judecată, miercuri, şi Radu Mazăre, aflat sub control judiciar, pentru pentru luare de mită, abuz în serviciu, conflict de interese , şi omul de afaceri Gabriel Strutinsky, sub control judiciar, pentru complicitate la luare de mită. De asemenea, în acest dosar a fost trimisă în judecată şi SC Polaris M Holding S.R.L.

Familia Martin deţine societatea Polaris M Holding, care se ocupă de serviciul de salubrizare în municipiul Constanţa din 1998. Polaris M Holding are contracte de salubrizare şi în alte oraşe din ţară, între care Arad, Târgu Jiu, Eforie, Năvodari, Mangalia, Alexandria, Roşiori de Vede, Turnu Măgurele, Videle, Zimnicea, Alba Iulia, Bumbeşti-Jiu, Slobozia, dar şi cu Consiliul Judeţean Timiş

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: