• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8735 LEI
  1 USD = 4.0875 LEI
  1 GBP = 5.4471 LEI
  1 CHF = 4.5081 LEI
  1 HUF = 1.3462 LEI
  1 BGN = 2.4918 LEI
  1 JPY = 3.9287 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Ultimatumul Eurogrup către Grecia: un nou plan de reforme până joi

08 Iulie, 09:51

Grecia are termen până "joi cel mai târziu" să prezinte reformele dorite pentru a permite reluarea negocierilor asupra unui plan de ajutor financiar, a declarat marți președintele Consiliului European, Donald Tusk, la finalul reuniunii zonei euro de la Bruxelles. Summit-ul va fi reluat pe 12 iulie pentru a lua o decizie finală asupra unui nou program pentru Grecia.

grec

Un summit european excepțional pe tema Greciei va avea loc duminică, 12 iulie, la Bruxelles, a anunțat marți seară șeful guvernului italian, Matteo Renzi, care și-a exprimat speranța într-o întâlnire "decisivă" pentru a evita ieșirea țării din zona euro, potrivit AFP, citată de Agerpres.

"Vom convoca o reuniune, duminică, pe care ne-o dorim decisivă", a afirmat Matteo Renzi la finalul unui summit al zoneieuro consacrat dosarului grec. "Sper și cred că o soluție definitivă va fi posibilă duminică", a mai declarat Renzi.

"Am căzut de acord să studiem urgent dacă este posibil să găsim bazele unui acord", a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, după încheierea acestui summit convocat de urgență după victoria votului negativ la referendumul grec din 5 iulie, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, cancelarul german, Angela Merkel, a atras atenția cu același prilej că Grecia are nevoie de un program de ajutor pe mai mulți ani pentru a evita o ieșire din zona euro.

"Avem nevoie de un program pe mai mulți ani, care să meargă dincolo de ce discutam acum zece zile", a declarat Angela Merkel, care așteaptă "până joi" "propuneri de reformă foarte detaliate" din partea autorităților de la Atena.

Înaintea reuniunii liderilor europeni de la Bruxelles, preşedintele francez Francois Hollande cerea Greciei responsabilitate. El a spus că este "responsabilitatea" Greciei să vină cu unele propuneri. "Depinde de Europa să arate solidaritate oferindu-le o perspectivă pe termen mediu, cu un ajutor imediat. Nu vom vorbi despre Grecia odată la fiecare trei luni. În final, avem nevoie de viteză. Deciziile trebuie luate în această săptămână", a adăugat Hollande.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a spus că este nevoie de solidaritate şi responsabilitate. Merkel a spus că după expirarea celui de al doilea program și după 'NU'-ul clar de la referendumul din 5 iulie nu există încă baze pentru negocieri în cadrul programului MES (Mecanismul European de Stabilitate).

"Încă suntem de părere că solidaritatea la nivel european și responsabilitatea la nivel național sunt legate inseparabil. Cu alte cuvinte, fără solidaritate nu este posibil să ajutăm, fără solidaritate și reforme nu este posibil să ajungem unde ne dorim", a mai precizat Merkel.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: