• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8738 LEI
  1 USD = 4.0148 LEI
  1 GBP = 5.5099 LEI
  1 CHF = 4.5251 LEI
  1 HUF = 1.3641 LEI
  1 BGN = 2.4919 LEI
  1 JPY = 3.8830 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Ultimatum UE: Grecia, suspendată din spaţiul Schengen dacă nu asigură graniţele maritime

12 Februarie, 15:17

Ultimatum pentru Grecia în criza refugiaţilor: Atena va fi suspendata din spatiul Schengen daca nu controleaza granitele maritime in trei luni. Decizia a fost luată vineri, la Bruxelles, de Consiliul Europei. UE considera ca situatia actuala pune in pericol existenta spatiului Schengen.

ultimatum GR

Uniunea Europeana a dat vineri un ultimatum Greciei, oferindu-i un interval de 3 luni in care sa repare "deficientele grave" in gestionarea fluxului de imigranti la frontierele externe ale UE. In caz contrar, statele membre Schengen vor putea sa reintroduca controalele la granite pentru un interval de doi ani, informeaza AFP citand surse europene, potrivit Agerpres.

Daca recomandarile facute de Comisie nu sunt puse in aplicare in mod satisfacator, executivul european poate propune, intr-un interval de 3 luni, reintroducerea controalelor la granitele din interiorul spatiului Schengen, o masura inedita.

Pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, decizia a fost adoptata de catre consiliul UE in cadrul unei reuniuni a ministrilor de Finante desfasurate la Bruxelles. Grecia a votat contra, iar Ciprul s-a abținut de la vot.

Dacă cele 50 de recomandări prezentate de executivul comunitar nu sunt aplicate suficient, se deschide calea pentru aplicarea articolului 26 al codului Schengen, prin care Comisia Europeană poate propune, în termen de trei luni, reintroducerea controalelor la frontierele interne din spațiul Schengen pentru o perioadă de șase luni ce poate fi prelungită de cel mult trei ori, durata maximă totală fiind de doi ani.

Oficiali europeni susțin că decizia de vineri nu are ca scop izolarea sau stigmatizarea Greciei, ci mai degrabă garantarea faptului că măsura de control frontalier oriunde în UE, inclusiv la granița dintre Germania și Austria, poate rămâne în vigoare fără a încălca legea de îndată ce derogările bazate pe alte secțiuni ale codului Schengen expiră.

"Afluxul masiv (de migranți) este de natură să pună controlul frontierei exterioare al oricărui stat membru sub presiune extremă. Funcționarea generală a spațiului Schengen este în mare pericol și trebuie acționat într-o manieră urgentă", se menționează într-un document al Consiliului UE, potrivit Agerpres

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a anunțat, marți, că numărul imigranților și refugiaților ajunși în Europa pe mare în primele șase săptămâni ale anului este de zece ori mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut.

Numărul sosirilor a depășit 76.000, iar numărul deceselor pe rutele din Mediterana a fost de 409, față de 69 în primele șase săptămâni din 2015, conform OIM. Aceasta a adăugat că nu se așteaptă o scădere a numărului de sosiri în Europa și estimează că în martie Grecia va ajunge la cifra de un milion de imigranți și refugiați ajunși pe teritoriul său de la începerea crizei.

În acest an, 70.365 de imigranți și refugiați au ajuns pe mare în Grecia, iar alți 5.898 — în Italia, conform OIM. Un număr de 319 de persoane au murit încercând să traverseze estul Mediteranei între Turcia și Grecia, iar alți 90 pe ruta dintre nordul Africii și Italia.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: