• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 8º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 11º C
  Craiova 13º C
  Galati 10º C
  Iasi 7º C
  Suceava 6º C
  Timisoara 11º C
 • 1 EUR = 4.7564 LEI
  1 USD = 4.2005 LEI
  1 GBP = 5.5575 LEI
  1 CHF = 4.2296 LEI
  1 HUF = 1.5063 LEI
  1 BGN = 2.4319 LEI
  1 JPY = 3.8050 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Ulianovschi: Retragerea militarilor ruși din transnistria-punct major pentru rezolvarea conflictului

20 Martie, 15:09

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi a discutat cu viceministrul rus de Externe Grigori Karasin despre relațiilor moldo-ruse, investigarea dosarului „Laundromat”, migrația cetățenilor dar și retragerea trupelor și armamentului rus din regiunea transnistreană .

Ulianovschi

În cadrul unui briefing de presă care a avut loc astăzi la Chișinău, ministrul Ulianovschi a declarat că discuțiile s-au axat pe o serie de probleme și întrebări ce țin de relațiile moldo-ruse.

„Precum se cunoaște raporturile dintre Federația Rusă și R. Moldova se află într-o situație deloc simplă de dezvoltare și spre regret s-au acumulat un șir de probleme care trebuie rezolvate. Am reiterat în cadrul dialogului solicitarea către partea rusă referitor la necesitatea soluționării și a depășirii situației existente precum și excluderea pe viitor a cazurilor de abuz împotriva cetățenilor R. Moldova”, a declarat Ulianovschi.

Totodată ministrul a adăugat că în cadrul discuțiilor i-a cerut lui Karasin suplinirea eforturilor, organelor de resort ale celor două țări pentru a amplifica cooperarea pe dimnesiunea asistenței juridice privind dosarul de spălare a 20 miliarde dolari SUA, numit și dosarul „Laundromat”: „Am convenit ca în aceste domenii putem genera un progres în viitorul apropiat”.

Un subiect aparte a fost cel al soluționării diferendului transnitrean.

„Un subiect aparte a constituit tematica participării Federației Ruse în procesul de negocieri pentru soluționarea diferendului transnistrean, pornind de la dezideratul că toate părțile implicate respectă suveranitatea și integritatea R. Moldova. Am subliniat că retragerea trupelor militare și a munițiilor Federației Ruse din regiunea transnistreană ar putea reprezenta un punct major în avansarea procesului de soluționare a conflictului. Acești pași pot manifesta o dorință reciprocă de a consolida în continuare relațiile de prietenie, cooperarea și parteneriat strategic între țările noastre”, a dăuagt Tudor Ulianovschi.

De cealaltă parte, oficialul rus Grigori Karasin, a venit doar cu mulțumiri față de ministrul moldovean pentru primire și deschidere la discuții, menționând că relații moldo-ruse au trecut în ultima perioadă prin mai multe debalansări.

Tot astăzi s-a decis ca ambasadorul Andrei Neguța să se întoarcă la Moscova.

Ținerm să precizăm că relațiile moldo-ruse s-au răci în ultima perioadă după ce Chișinăul a adoptat mai multe Declarații după ce Federația Rusă a refuzat să colaboreze cu anchetatorii moldoveni în dosarul „Laundromat”. Mai mult decât atât, Federația Rusă, a admis o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale şi partidele Coaliţiei de Guvernare din Republica Moldova. Ulterior, Chișinăul a transmis o notă de protest Moscovei.

Prima Declarație a fost adoptată de Legislativul din R. Moldova în luna iulie 2017. Atunci s-a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova.

Ulterior a fost retras pe un termen nedeterminat ambsadorul R. Moldova la Moscova Andrei Neguța.

În luna februarie curent, Parlamentul a adoptat o declaratie prin care a condamnat amestecul Rusiei în activitatea politică de la Chișinău. Cea din urmăa venit după ce deputații din Duma de Stat a Federației Ruse au adoptat astăzi o declarație cu privire la inadmisibilitatea discriminării mass-media ruse în Republica Moldova. Documentul a fost votat de 424 de parlamentari.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: