• Bucuresti 15º C
  Baia Mare 8º C
  Brasov 11º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 13º C
  Craiova 15º C
  Galati 13º C
  Iasi 12º C
  Suceava 9º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.7480 LEI
  1 USD = 4.1981 LEI
  1 GBP = 5.4269 LEI
  1 CHF = 4.1805 LEI
  1 HUF = 1.4915 LEI
  1 BGN = 2.4277 LEI
  1 JPY = 3.7887 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

UE confirmă reducerea sprijinului financiar pentru R. Moldova

27 Noiembrie, 16:50

Astăzi, Christian Danielsson, Directorul general al Comisiei Europene pentru Politica europeană de vecinătate și Thomas Mayr Harting, Director general al Serviciului European de Acțiune Externă pentru Europa și Asia Centrală, se află la Chișinău pentru a reafirma angajamentul UE de a aduce beneficii tangibile cetățenilor moldoveni.

sprijin

Această vizită vine pe fondul deteriorării continue a statului de drept și a democrației în țară. Uniunea Europeană se așteaptă ca autoritățile Republicii Moldova să ia măsuri urgente și imediate pentru a remedia situația.

În vizorul UE se află:

 • Asigurarea că alegerile parlamentare viitoare sunt organizate într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă. Aceasta include asigurarea unei monitorizări internaționale adecvate și asigurarea unor condiții echitabile pentru opoziție, inclusiv în ceea ce privește înregistrarea și mass-media;

 • Implicarea urmăririi aprofundate, imparțiale și cuprinzătoare a fraudei bancare expuse în 2014; să recupereze fondurile însușite și să aducă pe toți cei responsabili în fața justiției, indiferent de orice afiliere politică și fără întârziere;

 • Angajarea substanțială în reforma judiciară, în vederea garantării calității, transparenței, imparțialității și independenței sistemului judiciar.

 • Combaterea corupției la nivel înalt, inclusiv prin asigurarea implementării eficiente a sistemului de declarare a activelor în ceea ce privește toți actorii de nivel înalt.

Având în vedere această deteriorare și în conformitate cu principiul condiționalității stricte, Comisia Europeană a luat decizia de a recalibra substanțial asistența financiară și de a redirecționa sprijinul acordat proiectelor care au un impact direct și pozitiv asupra cetățenilor Republicii Moldova..

Plățile din cadrul programelor de asistență macrofinanciară și de suport bugetar ale UE au fost puse în așteptare, în așteptarea unor progrese concrete în domeniile menționate mai sus.

UE va continua să urmărească cu cea mai mare atenție toate aspectele relevante pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor parlamentare în Republica Moldova.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Republica Moldova, sprijin financiar, UE
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: