• Bucuresti 31º C
  Baia Mare 27º C
  Brasov 28º C
  Cluj-Napoca 28º C
  Constanta 24º C
  Craiova 28º C
  Galati 31º C
  Iasi 32º C
  Suceava 28º C
  Timisoara 28º C
 • 1 EUR = 4.8393 LEI
  1 USD = 4.2695 LEI
  1 GBP = 5.3923 LEI
  1 CHF = 4.4587 LEI
  1 HUF = 1.4046 LEI
  1 BGN = 2.4743 LEI
  1 JPY = 3.9069 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Ucraina oferă Republicii Moldova o alternativă la gazele rusești

17 Iunie, 14:30

Ukrtransgaz a expediat Guvernului Republicii Moldova o ofertă în legătură cu întârzierea construcției conductei de gaze care urma să interconecteze energetic România și Republica Moldova, ceea ce face R. Moldova să depindă de negocierea unui nou contract cu Gazpromul.

gaz

Ucraina a propus R. Moldova să se folosească de sistemul său de transportare a gazelor, de sistemul de depozitare a gazelor și chiar să ia gaze din stocul subteran al Ucrainei pentru acoperi necesitatea energetică pentru iarna 2019/2020.

Ukrtransgaz a propus guvernului moldovenesc să se folosească de capacitățile sistemului ucrainean de transport al gazelor. Astfel, R. Moldova ar putea atenua riscul riscul de întrerupere a tranzitului de gaze naturale din Federația Rusă și ar putea asigura securitatea aprovizionării cu gaze naturale.

Sistemul ucrainean de transportare a gazelor asigură transportul flexibil și funcțional a unei cantități mai de gaze spre Europa la prețuri competitive. Astăzi, nu există alt sistem de transportare a gazelor ca să ofere o asemenea flexibilitate și capacitate.

De mai bine de trei ani, Ucraina nu consumă gaze de la Gazprom. Toată cantitatea necesară de gaze, Ucraina o importă din statele UE, datorită capacității mari a sistemului de transportare a gazelor. Furnizorii din R. Moldova ar putea, la fel, cu ajutorul sistemului de transportare de gaze al Ucrainei, să preia aceeași abordare, ceea ce va permite R. Moldova să importe independent gaze naturale din Uniunea Europeană.

Pe lângă aceasta, Ukrtransgaz este gata să ofere R. Moldova posibilitatea de a se folosi de depozitele sale subterane de gaze pentru a acumula volumul necesar de gaze care va asigura aprovizionarea neîntreruptă de gaze pentru iarna 2019/2020. Capacitatea de interconectare Moldova-Ucraina permite transportul până la 14 milioane de metri cubi de gaze pe zi, un volum ce acoperă pe deplin necesitățile consumatorilor din R. Moldova.

Ukrtransgaz a expediat o ofertă oficială părții moldovenești în primăvara acestui an. Cooperarea în acest sens ar putea să înceapă imediat după semnarea înțelegerilor între operatorii de transportare a gazelor privind cooperarea la toate nivelurile între sistemul de transportare al Ucrainei și R. Moldova conform regulilor europene. Furnizorii din Republica Moldova ar urma să semneze contracte de transportare și furnizare a gazelor. Aceste acorduri nu creează obligațiuni financiare pentru partea moldovenească. Acest pas va oferi posibilitatea sistemului ucrainean de transportare a gazelor să exporte în R. Moldova, ori că pompeze gaze în Ucraina pentru stocare în depozite, dacă este necesar.

În plus, partea ucraineană a propus UE să stocheze adițional de gaze în depozitele subterane al Ucrainei în volum de 3-4 miliarde de metri cubi pentru a garanta securitatea aprovizionării cu gaze statelor din Europa de Este care sunt dependente energetic de Federația Rusă.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: gazele rusesti, oferta, Republica Moldova, Romania, Ucraina
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: