Pe 15 octombrie, Vlad Filat rămâne fără imunitate parlamentară, după ce 79 de deputați, prezenți în sala de ședințe a Parlamentului, au votat cpentru retragerea imunității parlamentare a președintelui PLDM, Vlad Filat. Procurorul general, Corneliu Gurin, a venit la ședința Parlamentului cu solicitarea de a ridica imunitatea liderului PLDM, Vlad Filat și a face posibilă atragerea la răspundere a acestuia. Potrivit lui Gurin, în perioada 2010-2013, Filat, exercitând funcția de prim-ministru, a extorcat și a primit de la directorul SRL "Dufremol", Ilan Shor, mijloace financiare, bunuri și servicii în sumă de 60 milioane de dolari, iar în intervalul 2013-2014, susținând că are influență asupra persoanelor publice a pretins și primit de la Ilan Shor bani, servicii și alte bunuri și avantaje în sumă de peste 190 de milioane de dolari SUA.

La rândul său, Vlad Filat a declarat că era pregătit pentru un asemenea scenariu, care ar fi pus la cale de vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. La fel, acesta a îndemnat reprezentanții Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului să susțină ridicarea imunității sale ca să nu se creadă că încearcă să se eschiveze de la responsabilitate. „În calitate de cetățean, eu voi contribui la anchetă pentru a-mi demonstra nevinovăția", a mai spus Filat.

În aceeași zi, Vlad Filat a părăsit Parlamentul, însoțit de doi ofițeri CNA.

Pe 27 iunie, 2016, Judecătoria Buiucani l-a condamnat pe Vlad Filat la 9 ani de pușcărie, în penitenciar de tip închis. În noiembrie 2016, Curtea de Apel Chișinău menține sentința de fond, însă casează decizia de confiscarea parțială a bunurilor imobile și a cotelor sociale care îi aparțin lui Vlad Filat, în valoare de 462 de milioane de lei. Decizia devine irevocabilă pe 22 februarie, când magistraţii Curţii Supreme de Justiţie au respins ca vădit neîntemeiate recursurile depuse de apărarea fostului premier.