• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 30º C
  Brasov 27º C
  Cluj-Napoca 30º C
  Constanta 28º C
  Craiova 29º C
  Galati 29º C
  Iasi 31º C
  Suceava 28º C
  Timisoara 29º C
 • 1 EUR = 4.7249 LEI
  1 USD = 4.2241 LEI
  1 GBP = 5.2925 LEI
  1 CHF = 4.2222 LEI
  1 HUF = 1.4662 LEI
  1 BGN = 2.4158 LEI
  1 JPY = 3.8996 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

  NEWS ALERT: Traian Băsescu: Oficializarea limbii române în R. Moldova este un puternic element de identitate

23 Ianuarie, 18:27

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a decorat joi, 23 ianuarie a.c., în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, mai mulţi membri ai Parlamentului Republicii Moldova.

basescu

Astfel, pentru remarcabila contribuţie personală la recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a Republicii Moldova, domnul președinte Traian Băsescu a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” - în grad de Mare Cruce doamnei Ana Guţu, deputat, Republica Moldova, și domnului Valeriu Munteanu, deputat, Republica Moldova, precum și Ordinul Naţional „Steaua României” - în grad de Mare Ofiţer doamnei Corina Fusu, deputat, Republica Moldova, domnului Boris Vieru, deputat, Republica Moldova, și domnului Gheorghe Brega, deputat, Republica Moldova.

Vă prezentăm alocuţiunea susţinută de domnul președinte Traian Băsescu cu această ocazie:

„Domnule preşedinte Ghimpu,
Domnilor deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova,
Este pentru mine o onoare să-i decorez cu cele mai înalte decoraţii ale statului român pe membrii Parlamentului care au iniţiat documentaţia înaintată Curţii Constituţionale a Republicii Moldova pentru recunoaşterea limbii românii ca limbă oficială a vecinilor noştri şi fraţilor noştri din stânga Prutului. Ceea ce aţi făcut este extrem de important, nu numai pentru România, dar în primul rând pentru Republica Moldova, ţară care a luat drumul, deocamdată timid, către Uniunea Europeană, loc în care identitatea fiecărei naţiuni este extrem de importantă. Faptul că limba română a devenit limbă oficială a Republicii Moldova este un element puternic de identitate, iar înţelepciunea Curţii Constituţionale confirmă ceea ce noi spunem de mulţi sau, sau, în orice caz, eu spun de mulţi ani, un singur popor în două ţări româneşti. A fost un moment extrem de important pe care l-am trăit în birou singur, dar cu mare bucurie, şi unde am putut am sunat. Am găsit-o pe doamna Guţu şi ne-am bucurat împreună, l-am găsit pe Dorin Chirtoacă, ne-am bucurat împreună de decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova. Se apropie momentul unor decizii extrem de importante ale ţării, cel mai târziu în luna august sper să se semneze cele două acorduri şi vreau să ştiţi că insistenţa României către Comisia Europeană şi Consiliul European este ca documentele ce vor fi semnate şi care au fost parafate la Vilnius să recunoască şi ele limba oficială a Republicii Moldova, adică redactarea documentelor să se facă în limba română. Sigur, că poate părea un lucru îndrăzneţ, dar atât timp cât este real, nu ai de ce să nu îndrăzneşti. Închei mulţumindu-vă pentru respectul pe care îl aveţi pentru originea poporului care trăieşte în Republica Moldova şi pentru respectul pe care îl aveţi pentru România. Vă mulţumesc mult! Ţin să fac o precizare. Trebuia ca - printre cei care au semnat documentaţia către Curtea Constituţională se afla şi domnul preşedinte Ghimpu, dar nu-l mai pot decora încă o dată, dânsul este deţinător al decoraţiei Steaua republicii în grad de Mare Colan din vremea când era preşedinte interimar al Republicii Moldova. Legislaţia aceasta este, peste acea decoraţie nu se mai poate pune nimic, în legislaţia română, dar este unul dintre cei foarte puţini care deţin „Steaua României” în grad de Colan. Vă mulţumesc mult!”

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: