• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9484 LEI
  1 USD = 4.2646 LEI
  1 GBP = 5.8523 LEI
  1 CHF = 4.6171 LEI
  1 HUF = 1.3760 LEI
  1 BGN = 2.5301 LEI
  1 JPY = 3.7293 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Tiraspolul vrea să ceară la ONU scoaterea din uz internațional a toponimului „Transnistria”

30 Mai, 13:02

Separatiștii încearcă noi metode pentru a obține recunoașterea internațională. De data aceasta, pretinsele autorități din regiune au elaborat o adresare pe care intenționează să o depună la ONU în care se vorbește despre neacceptarea folosirii numelui „Transnistria” pentru raioanele de est ale Republicii Moldova și în care se cere instituționalizarea pe plan internațional a numelui „Pridnestrovie”.

transnistria

Pretinsele autorități invocă anumite argumente de ordin istoric pentru a cere ONU să i se recunoască numele de „Pridnestrovie”. Printre altele, în acea adresare se mai subliniază subtil că Transnistria este o regiune care a demonstrat că merită să fie recunoscută ca stat independent.

Pretinsa președinție a consiliului orășenesc din Bender a pregătit o petiție către Secretarul General ONU de a declara inacceptabilă folosirea numelui „Transnistria” pentru raioanele de est ale Republicii Moldova. Consiliul solicită ca pe plan internațional să fie întrebuințat numele „Pridnestrovie”, un toponim rusesc pe care l-ar fi acceptat locuitorii întregii regiuni.

De fapt, adresarea conține un îndemn ascuns spre recunoașterea Transnistriei ca stat.

„În decursul de aproape 30 de ani de existență, Transnistria a demonstrat comunității internaționale dreptul la dezvoltarea independentă în calitate de stat democratic suveran, care posedă toate atributele necesare statalității, dar și premise pentru o recunoaștere internațională largă”.

Pretinsul document mai spune că Transnistria este deschisă diplomaților pentru vizite oficiale și tuturor turiștilor.

În pretinsul document se mai menționează că în prezent, pentru Transnistria, cei din stânga Nistrului folosesc două toponime - „Pridnestrovskaia Moldavskaia Respublika” și „Pridnestrovie”. În același timp, în cuminicarea în limba engleză se folosește termenul Transnistria, ceea ce, potrivit pretinsului consiliu de la Bender, este incorect, deoarece acest termen ar avea sensul „dincolo de Nistru”.

„Urmare a unei analize a evenimentelor istorice, aflăm că termenul Transnistria a început să fie folosit în perioara 1941-1944”, se menționează în acel pretins act al consiliului Bender.

Ei amintesc că în 1941 Mareșalul Ion Antonescu a semnat un decret al Ma privind crearea Administrației civile a Transnistriei, care viza teritoriul dintre Nistru și Bug, trecut în administrația României.

Urmare a acestui decret, în regiunea transnistreană s-ar fi produs crime împotriva umanității, de aceea regiunea vrea să se disocieze de numele Transnistria, iar pe plan internațional să fie denumită „Pridnestrovie”.

Aducem aminte că pretinsele autorități din Transnistria au reușit să susțină un discurs la ONU în care au învinuit Chișinăul de violarea drepturilor omului în regiune. Platforma la ONU le-a fost oferită de către Federația Rusă.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: cerere, onu, Republica Moldova, toponim, Transnistria
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: