• Bucuresti 8º C
  Baia Mare 9º C
  Brasov 7º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 13º C
  Craiova 8º C
  Galati 8º C
  Iasi 4º C
  Suceava 3º C
  Timisoara 11º C
 • 1 EUR = 4.7791 LEI
  1 USD = 4.2931 LEI
  1 GBP = 5.6655 LEI
  1 CHF = 4.3703 LEI
  1 HUF = 1.4503 LEI
  1 BGN = 2.4435 LEI
  1 JPY = 3.9511 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Tiraspolul se împotrivește instituirii unui mecanism eficient de monitorizare în Zona de Securitate

28 Decembrie, 15:12

Tiraspolul se împotrivește creării unui mecanism nou de monitorizare eficientă în Zona de Securitate, deși pe parcursul ultimilor ani au fost înregistrate multiple incidente în Zonă. Mai mult, șeful delegației transnistrene în Comisia Unificată de Control a învinuit Chișinăul de destabilizarea situației în Zona de Securitate.

transnistria

Demersurile delegației Republicii Moldova privind determinarea părților de a executa protocolul în vigoare care prevede elaborarea unui mecanism de monitorizare eficientă a Zonei de Securitate au fost reiterate și în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC) din 27 decembrie, deși anume Chișinăul promovează ideea unei mecanism comun eficient de monitorizare.

Menținerea în atenție a subiectului și insistențele delegației noastre derivă din multiplele incidente înregistrate în ultimii ani în Zona de Securitate, persistența unor încălcări din partea structurilor militarizate ale Tiraspolului, precum și deficiențele constatate în actuala procedură de identificare și documentare a încălcărilor.

Argumentele prezentate, conform cărora părțile deja și-au asumat obligația de a crea un asemenea mecanism, precum și că acesta ar permite evitarea unor incidente pe viitor și ar contribui la menținerea ordinii în Zona de Securitate, nu au fost acceptate.

Dimpotrivă, delegația transnistreană a încercat să promoveze în agenda ședinței subiectul privind neadmiterea modificării mecanismelor existente de control al situației în Zona de Securitate.

Pe parcurs, conducătorul delegației transnistrene a fost atenționat asupra evitării utilizării platformei CUC pentru lansarea unor declarații politice și  dezinformării opiniei publice în calitate de copreședinte al Comisiei, lansând în spațiul public informații și aprecieri ce nu corespund realității.

În speță, la data de 25 decembrie, în interviul acordat unei publicații, acesta a declarat că Chișinăul ar destabiliza situația din Zona de Securitate și ar crea un context negativ în procesul de reglementare a conflictului.

Gestul este regretabil în condițiile în care, în cadrul ședințelor Comisiei, acesta a notat anterior existența unor abordări constructive și tendințe de a soluționa problemele atribuite în competența Comisiei.

În urma unor discuții încordate, ședința s-a finalizat fără a fi atins un numitor comun la formarea ordinii de zi.

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, membrii Comisiei Unificate de Control au semnat o felicitare adresată către pacificatori și locuitorii Zonei de Securitate de pe ambele maluri ale Nistrului. În mod tradițional, la data de 30 decembrie reprezentanții CUC se vor deplasa la posturile comune nr. 6, 7, și 8 (drept/stîng) situate pe segmentul central al Zonei de Securitate pentru felicitarea pacificatorilor.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: