• Bucuresti 15º C
  Baia Mare 8º C
  Brasov 11º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 13º C
  Craiova 15º C
  Galati 13º C
  Iasi 12º C
  Suceava 9º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.7480 LEI
  1 USD = 4.1981 LEI
  1 GBP = 5.4269 LEI
  1 CHF = 4.1805 LEI
  1 HUF = 1.4915 LEI
  1 BGN = 2.4277 LEI
  1 JPY = 3.7887 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Tiraspolul recunoaște că și-au fortificat posturile la podul gura Bâcului - Bâcioc

13 Iulie, 13:01

Reprezentanții regiunii transnistrene din cadrul Comisiei Unificate de Control au recunoscut faptul că au recurs la fortificarea infrastructurii postului structurilor sale de forță din preajma s. Bâcioc, chiar în ajunul zilei, când urma să fie redeschisă circulația pe acest pod.

transnistria

Într-un comunicat de presă al CUC este menționat că în cadrul ședinței neordinare a Comisiei, condusă de copreședintele din partea Federaţiei Ruse Ilia Uvarov, s-a examinat problema privind asigurarea securității și liberei circulații în preajma podului peste r. Nistru, între localitățile Gura Bâcului și Bâcioc. Discuțiile au avut loc în contextul propunerilor rezonabile oferite de delegația rusă pe 28 iunie 2018, care în urma examinării prealabile de către delegații, reprezentanților Ucrainei și Misiunii OSCE în Republica Moldova au fost practic acceptate de majoritatea delegațiilor, cu excepția celei transnistrene, care a lăsat fără comentarii propunerile omologilor ruși.

Exponenții Tiraspolului în cadrul dezbaterilor tensionate, au confirmat că au recurs la fortificarea infrastructurii postului structurilor sale de forță din preajma s. Bâcioc, chiar în ajunul zilei, când urma să fie redeschisă circulația pe acest pod. Astfel, în perioada pregătirilor pentru redeschiderea podului, reprezentanții transnistreni, fără coordonarea prealabilă cu CUC, au majorat efectivul de „grăniceri, vameşi și serviciul migrațional". Aceste acțiuni unilaterale vin în dezacord cu înţelegerile convenite anterior în cadrul CUC şi reprezintă o dovadă certă a faptului că delegația transnistreană, refuză să respecte regimul Zonei de Securitate și
angajamentele asumate în conformitate cu decizia Comisiei, punctul 1 al Procesului –Verbal nr. 828 din 29 ianuarie 2015-13 ianuarie 2017.

Astfel în lipsa consensului pentru semnarea unei decizii, delegațiile au hotărât să continue consultările pe marginea acestui subiect la următoarea ședință a Comisiei pe 19 iulie 2018.

În cadrul aceleași ședințe, la propunerea delegației Chișinăului, CUC la aprobat în funcția de observator militar pe locotenent-colonelul Ion Epure și expert cu statut permanent, pe dl Viorel Cernăuțeanu, din cadrul Biroului politici de reintegrare al Cancelarii de Stat al Republicii Moldova.

Colonelul Vitalii Morozov, șeful Statului Major al Forțelor Mixte de Pacificare a raportat situația pe parcursul săptămânei trecute din Zona de Securitate, care a fost recunoscută stabilă, ca urmare a monitorizării efectuate de către Comandamentul Militar Întrunit.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: