• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9470 LEI
  1 USD = 4.2484 LEI
  1 GBP = 5.8624 LEI
  1 CHF = 4.6231 LEI
  1 HUF = 1.3638 LEI
  1 BGN = 2.5293 LEI
  1 JPY = 3.7240 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Timişoara: Aparat de ultimă generaţie pentru depistarea rapidă a virusurilor

23 Iulie, 12:32

Laboratorul Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara a fost dotat cu un aparat ultraperformant pentru diagnosticul molecular rapid multiparametric.

erfrefref

Aparatul, de tip multiplex PCR, poate identifica simultan, într-o perioadă foarte scurtă de timp, între 14 şi 30 de etiologii. Printre virusurile care pot fi detectate se numără şi SARS-CoV-2.

Potrivit unui comunicat de presă al Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara, aparatul stabileşte cauza infecţiei unui pacient pe baza unor probe biologice, fie că sunt nazale, spută, materii fecale, lavaj, hemoculturi sau lichid cefalorahidian (LCR), potrivit news.ro.

Printre virusurile care pot fi identificate se numără SARS-CoV-2, diverse forme ale virusului corona, cel al gripei A (inclusiv AH1N1), virusul gripei B, MERS, dar şi adenovirusuri, bacterii de tipul stafilococilor, inclusiv cel auriu, streptococi, inclusiv pneumococi.

Timpul de obţinere a rezultatului este foarte redus, între 45-75 de minute, în funcţie de categoria de infecţii avute în vedere: respiratorii, gastrointestinale, pneumonii, hemoculturi sau meningite şi encefalite.

"Principiul de funcţionare al aparatului este unul real time PCR, amplificarea acidului nucleic. Practic, se realizează o detecţie calitativă şi semi-cantitativă. Aparatul serveşte conceptului modern de testare şi analiză simultană, multiplex a numeroase ţinte microbiene ce ar putea fi implicate în sindromul investigat. Performanţă aparatului este una deosebită. Nu doar că timpul de obţinere a rezultatului este unul foarte redus, dar vorbim de o acurateţe, o sensibilitate de peste 95%", a declarat dr. Delia Dogaru, medic primar medicină de laborator, responsabil analiză Compartiment Imunologie în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.

Avantajul principal este legat de timpul foarte scurt de identificare, printr-un test sensibil de biologie moleculară tip PCR, a agentului patogen, dar şi a genelor de rezistenţă antimicrobiană, ceea ce poate reduce administrarea unor antibiotice şi folosirea ţintită a acestora, având drept consecinţă grăbirea vindecării pacientului.

Diagnosticarea, tratamentul sau alte decizii legate de tratarea pacientului nu se rezumă doar la acest tip de test, ci se coroborează cu alte date în contextul clinic.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: