• Bucuresti 12º C
    Baia Mare 10º C
    Brasov 9º C
    Cluj-Napoca 4º C
    Constanta 12º C
    Craiova 10º C
    Galati 11º C
    Iasi 10º C
    Suceava 8º C
    Timisoara 12º C
  • 1 EUR = 4.9491 LEI
    1 USD = 4.3869 LEI
    1 GBP = 5.8407 LEI
    1 CHF = 4.7398 LEI
    1 HUF = 1.3444 LEI
    1 BGN = 2.5304 LEI
    1 JPY = 3.8469 LEI
  • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Știința a aflat cum poți face ca timpul să treacă mai încet

24 Iunie, 07:59

Poate că ceasul ne asigură că timpul trece la fel, însă realitatea subiectivă și psihologii ne demonstrează că lucrurile nu stau chiar așa. Timpul trece mai încet atunci când înveți sau experimentezi lucruri noi, de aici senzația copiilor pentru care totul este o noutate. Când intri în rutina vieții de adult, și când chiar ai avea nevoie de a 25-a oră din zi, acesta începe deja să-ți scape printre degete.

Timpul nu înseamnă numai bani

Și atunci, ce opțiuni ar fi? Să rămâi copil și să experimentezi tot timpul ceva nou. Dar cum să faci asta când e luni după amiaza și trebuie să dai gata un raport înainte să duci un copil la antrenament și să-l iei pe celălalt de la școală, în timp ce te gândești cum să cumperi repede ceva pentru masa de seara? Ideea de a învăța și experimenta lucruri noi nu prea se potrivește în acest peisaj. Și totuși, ar fi o soluție. Știința a găsit o cale de a încetini percepția timpului așa încât să poți face loc unor lucruri pe care ți le-ai dorit întotdeauna într-un program peste măsură de încărcat. Blogul american IdoneThis a inclus recent o tehnică prin care poți trăi ca și cum ai avea mai mult timp la dispoziție. Care e ideea, de fapt? Autorii articolului susțin că primești mai mult timp, ca un fel de bonus, dacă în loc să te retragi seara pe canapea, la un program tv, îți dăruiești din timpul tău celor care au nevoie. Deci, faci voluntariat. Cassie Mogilne, de la Universitatea din Pensylvania, a analizat ce se întâmplă atunci când înghesui în programul zilnic între 10 și 30 de minute pentru un hobby. Apoi, ce se întâmplă dacă dedici între 10 și 30 de minute făcând pregătire cu un copil nevoiaș, cu probleme la învățătură sau ajutând un vârstnic singur. Când a comparat părerile celor intervievați, a realizat că cei care făcuseră voluntariat au simțit că timpul le este deodată prieten, nu dușman. Ideea este că alocând un pic de timp pentru alții, îți vei schimba percepția asupra trecerii lui. Poate că un program tv sau un masaj pot fi relaxante și distractive, dar nu cresc sentimentul că folosești timpul în cel mai eficient mod posibil. Într-adevăr, asta ar explica acest paradox: deși omul modern își petrece timpul liber ocupându-se din ce în ce mai mult de propria persoană, nu are senzația de împlinire, de îmbogățire. „Alocați 10, 15 minute pe zi nevoilor unui străin și brusc veți constata că deveniți expert în eficiență, iar timpul va părea că trece mai încet”, îndeamnă Mogilner.

Alte metode pe care le recomandă blogul sunt:

1.Caută în jurul tău pe cei care îți pot fi model. Admirația față de cineva, încercarea de a fi ca el, te întoarce un pic la copilărie, la senzația aceea incredibilă că ai tot timpul din lume la dispoziție.

2.Fă loc lucrurilor frumoase în viața ta. Adulții amână mereu să facă lucruri frumoase, gratuite, pentru că nu au timp. Or, susține Mogilner, tocmai această atitudine ne face să ne "scurtăm" timpul.

Sursa: http://blog.idonethis.com

 

Citeste mai mult despre: coaching, dezvoltare personala, timp liber, voluntariat
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: