• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9202 LEI
  1 USD = 4.0467 LEI
  1 GBP = 5.7275 LEI
  1 CHF = 4.5150 LEI
  1 HUF = 1.4203 LEI
  1 BGN = 2.5156 LEI
  1 JPY = 3.6948 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

T.Băsescu: Doar Unirea cu România și prezenţa ulterioară în UE va scoate R.Moldova dintr-o zonă gri

15 Aprilie, 09:01

Traian Băsescu a declarat, duminică la Chişinău, că doar unirea cu România va aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană şi va scoate ţara „dintr-o zonă gri”. El a adăugat că unirea se va produce, în ciuda faptul că obtuzităţii unor oameni politici.

Basescu

Unire, unire. O facem. Să ştiţi că este o bucurie să mergi în adunări şi să se strige «unire». Înseamnă că eşti identificat cu acest ideal, şi alături de Eugen Tomac, este probabil idealul nostru ca oameni politici, şi îl vom menţine până când unirea se va întâmpla, pentru că popoarelor nu reuşete să li se opună nimeni până la capăt. Nici măcar obtuzitatea oamenilor politici la un moment dat nu poate să blocheze pentru totdeauna un ideal al unei naţiuni. Iar basarabenii sunt parte integrantă a poporului român şi cu sau fără voia altor oameni politici, unirea se va produce. Sincer, intenţia mea să fac în această întâlnire ceea ce fac şi în România, adică să explic celor cu care mă întâlnesc ce este UE. Hotarul UE e trasat pe Prut. Republica Moldova nu va fi invitată în următorii 50 de ani să fie membră a UE ca stat, de aceea v-o spun deschis aici – numai unirea cu România aduce Republica Moldova în UE şi numai prezenţa în UE scoate ţara dintr-o zonă gri. Rămân fraţii noştri ucrainieni. E destul. Nu ne mai băgăm şi noi în zona gri. Numai aşa o poate duce în UE unde măcar ai perspectiva prosperităţii şi o poate aşeza în zona de securitate, în NATO”, a afirmat Traian Băsescu, la Chişinău, unde PMP a prezentat programul partidului pentru alegerile europarlamentare.

Preşedintele de onoare al PMP, care deschide lista formaţiunii la alegerile pentru PE, a explicat şi semnificaţia sloganului partidului „Uniţi în Europa”.

În al doilea rând, plecăm cu sloganul «Uniţi în Europa». Se referă la noi la cele două naţiuni de pe malurile Prutului. Nimeni nu ne poate opri să restabilim cel mai important crez care cred în România – Unirea. Sloganul nostru e cel care va defini acţiunea noastră că europarlamentari. Va trebui făcut un efort de explicare, dar acesta este mia puţin necesar. Acolo trebuie să ne asumăm obiective pragmatice. Când vor constata că 3 milioane de cetăţeni din Republica Moldova sunt şi cetăţeni români ce mai pot să ne facă? Cine ne mai poate opri? Dar există decalajul, faptul că România a intrat în UE, în NATO. Republica Moldova a rămas aici. Sursele de finanţare pentru Republica Moldova trebuie mărite pentru a veni din urmă”, a spus Băsescu.

El a vorbit şi despre rezultatul alegerilor din Republica Moldova.

Nu pot să nu mă refer la rezultatul alegerilor. Aşa cum ni s-a cerut şi cum s-a votat în structura PUN decizia noastră a fost să nu participăm la alegeri. Ideea a fost că participând la alegeri am lua din voturile pro-europenilor, şi atunci am spus că noi o să ne îndemnăm electoratul să voteze pentru alianţa acum. Rezultatul global al alegerilor îl vedem acum, pentru că toate formaţiunile politice şi-au întemeiat discursul, unii pe politici viitoare pe care electoratul nu le acceptă, iar alţii pe minciună. Era previzibil că partidul lui Dodon, care vrea să vândă Moldova lui Putin, nu va face o majoritate consistentă. Era previzibil că partidul lui Plahotniuc, care reprezintă ce e mai rău din punct de vedere moral, nu va reuşi să facă un scor electoral care să îl ducă la guvernare în continuare. Era previzibil că o campanie întemeiată pe minciună «Vă ducem în UE» nu va duce la un scor electoral bun”, a explicat fostul preşedinte al României.

Acesta a mai spus că apelul său nu este unul demagogic, iar dacă ar fi şef de stat nu ar avea somn dacă ar ştii că ţara nu are securitatea asigurată.

Dacă într-o noapte visează urât Putin ce poate face singură Republica Moldova? Deci apelul meu nu este unul demagogic. Dacă aş fi şef de stat nu aş avea somn cu Republica Moldova, nu aş avea somn pentru că ţara nu are securitatea asigurată. Faptul că scrie în Constituţie că suntem neutrii nu impresionează pe nimeni în ziua de azi, mai ales că ştim foarte bine că atunci când întrebi cu cine se învecinează Federaţia Rusă, răspunsul este «cu cine vrea ea». Misiunea pe care ne-o asumăm ca europarlamentari, noi PMP, este să contribuim de la Bruxelles la procesul de reunificare a ţării. Sigur România rămâne principalul jucător din acest punct de vedere, trebuie să accelereze procesul de acordare a vizelor, să mai simplifice la legea cetăţeniei”, a conchis Băsescu.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Republica Moldova, Romania, Traian Basescu, unire, zona gri
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: