• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8738 LEI
  1 USD = 4.0148 LEI
  1 GBP = 5.5099 LEI
  1 CHF = 4.5251 LEI
  1 HUF = 1.3641 LEI
  1 BGN = 2.4919 LEI
  1 JPY = 3.8830 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Syriza, câştigător detaşat al alegerilor legislative din Grecia

21 Septembrie, 12:32

Rezultatele parţiale ale alegerilor legislative de duminica din Grecia îl dau câştigător pe Alexis Tsipras, liderul partidului stângii radicale Syriza. Tsipras urmează să fie desemnat luni în funcția de premier și să înceapă formarea unui guvern, în care va fi cooptat și partidul de dreapta naționalist Grecii Independenți (ANEL).

tsipras

După numărarea a 99,44% din voturi, Syriza a obținut 35,47% din sufragii, ceea ce îi va aduce 145 din cele 300 de locuri din parlament, cu patru mai puține decât la alegerile din ianuarie care l-au adus pentru prima dată pe Tsipras la putere.

Pe poziția a doua s-a situat partidul de dreapta Noua Democrație (ND), condus de Vangelis Meimarakis, care a obținut 28,09% din voturi și 75 de mandate. Diferența dintre principalele două partide este cu câteva puncte procentuale mai mare decât au estimat sondajele. Pe următoarele locuri se situează formațiunea de extremă-dreapta Zorii Aurii (6,99%, 18 parlamentari), socialiștii PASOK (6,28%, 17 parlamentari), comuniștii KKE (5,55%, 15 mandate), partidul centrist To Potami (4,09%, 11 parlamentari), Grecii Independenți (3,69%, 10 parlamentari) și Uniunea Centriștilor (3,43%, 9 parlamentari).

Pe baza acestor procente, formațiunea lui Tsipras ar obține majoritatea din cele 300 de locuri din parlament, iar Noua Democrație va fi pe al doilea loc. Pentru a deține majoritatea, un partid trebuie beneficieze de 151 de mandate în legislativ.

Coaliția Syriza-ANEL, anunțată de Tsipras la câteva ore după închiderea urnelor, ar urma să beneficieze de o majoritate de 155 de parlamentari, partidul naționalist condus de Panos Kammenos obținând 10 mandate (3,69% din voturi). Cele două partide au format și precedenta coaliție de guvernământ.

Alexis Tsipras, liderul partidului stângii radicale Syriza, care a câștigat detașat alegerile legislative de duminică din Grecia, a transmis pe Twitter că, după această victorie, "se deschide calea muncii și a luptelor", potrivit AFP, citată de Agerpres.

"Ni se deschide în față calea muncii și a luptelor", a scris Tsipras pe Twitter, la mai puțin de o oră după ce principalul său rival, Vangelis Meimarakis, liderul partidului de dreapta Noua Democrație, și-a recunoscut înfrângerea.

În pofida unei prezențe la vot de doar 56,5% (comparativ cu 63% în ianuarie), grecii i-au acordat lui Tsipras o a doua șansă, deși premierul a fost forțat să semneze în august un nou acord de împrumut cu creditorii internaționali, după luni de negocieri dure și în contextul riscului ca Grecia să intre în incapacitate de plată și să părăsească zona euro.

Este a treia oară când grecii au fost chemați la urne în acest an, după alegerile legislative din ianuarie, câștigate categoric de Syriza (36,3% din voturi), și după referendumul de la începutul lunii iulie privind acordul cu creditorii internaționali.

Acest acord, care prevede reforme economice profunde și continuarea politicilor de austeritate ce i-au lovit puternic pe greci în ultimii cinci ani, a fost inițial respins categoric la un referendum organizat la începutul lunii iulie.

Tsipras și-a anunțat demisia în luna august și a forțat astfel organizarea alegerilor anticipate, în speranța de a-și reînnoi sprijinul parlamentar, după ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au împotrivit prevederilor acordului cu creditorii internaționali — Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional. Unitatea Populară, partidul creat de deputații plecați din Syriza, nu a reușit să depășească pragul electoral de 3%, astfel că nu va beneficia de niciun loc în legislativ.

Într-o postare pe Twitter duminică seară, liderul Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, l-a felicitat pe viitorul premier și a transmis că așteaptă 'formarea rapidă a unui nou guvern' pentru 'a continua procesul de reforme'.

Creditorii ar urma să efectueze în octombrie o primă evaluare a progreselor înregistrate de Atena în cadrul programului de asistență financiară de 86 de miliarde de euro pe care Tsipras l-a acceptat în luna iulie, după șase luni de negocieri dure cu zona euro și FMI.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: