• Bucuresti 18º C
  Baia Mare 13º C
  Brasov 13º C
  Cluj-Napoca 12º C
  Constanta 12º C
  Craiova 19º C
  Galati 16º C
  Iasi 12º C
  Suceava 9º C
  Timisoara 14º C
 • 1 EUR = 4.7525 LEI
  1 USD = 4.1872 LEI
  1 GBP = 5.5474 LEI
  1 CHF = 4.1854 LEI
  1 HUF = 1.5116 LEI
  1 BGN = 2.4300 LEI
  1 JPY = 3.7562 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Supărată pe expulzarea celor trei diplomați ruși din R. Moldova, Vlah va întări relațiile cu Rusia

28 Martie, 17:27

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, susține că „locuitorii Găgăuziei sunt profund indignați” de decizia autorităților de la Chișinău de a se solidariza cu Marea Britanie în cazul Skripal și a expulza trei diplomați ruși din R. Moldova.

Gagauzia

Așa cum a devenit tradițional, Vlah s-a revoltat și de această dată la atitudinea Chișinăului față de abuzurile Federației Ruse, .

În opinia responsabilei pe câteva sate din R. Moldova, deciza de expulzare a diplomaților ruși „este o încercare de a implica țara în jocuri geopolitice, îndreptate spre deteriorarea relațiilor cu partenerul nostru strategic – Federația Rusă, fapt care va aduce prejudicii imaginii Republicii Moldova”.

Vlah crede că scandalul diplomatic total care s-a iscat la nivel internațional din cauza otrăvirii de către Rusia a fostului său spion Skripal „nu are nimic în comun cu interesele naționale ale Republicii Moldova”.

Pe final de mesaj, Vlah reiterează că în pofida acestor decizii ale Chișinăului, Comratul „va face tot posibilul ca să îmbunătățească legăturile cu regiunile Rusiei”.

Amintim că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene l-a convocat ieri pe ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametshin, căruia i s-a adus la cunoştinţă conţinutul Notei verbale, prin care, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), trei diplomați din cadrul misiunii sunt declaraţi persona non grata și obligați să părăsească teritoriul țării în termen de 7 zile.

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova „condamnă cu fermitate actul neprietenos” al autorităților moldovenești.

Totodată Ambasada SUA în Moldova a salutat decizia Guvernului Republicii Moldova de a acţiona în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii şi cu aliaţii şi vecinii săi în vederea responsabilizării  Rusiei pentru acţiunile ei care încalcă dreptul internaţional şi ameninţă securitatea europeană.

Până la ora actuală, circa 20 de țări ale lumii au expulzat mai bine de 130 de diplomați ruși în semn de solidaritate cu statul britanic.

DESCHIDE.MD a scris recent că tendințele separatiste în UTA Găgăuzia devin tot mai evidente odată cu întărirea cursului Republicii Moldova spre România și UE. Bașcanul Irina Vlah, împreună cu separatiștii de la mișcarea Gagauz Halkî se revoltă și condamnă aproape fiecare acțiune a autorităților centrale. Aceștia s-au revoltat când Rogozin a fost declarat persona-non grata, când au fost expulzați cei cinci diplomați ruși, când a fost adoptată legea anti-propagandă (amenințând că în Găgăuzia nu va fi respectată). De asemenea, Vlah şi Halkî protestează împotriva introducerii în Constituţie a menţiunii exprese privind aspiraţiile de integrare europeană și, mai, nou amenință cu desprinderea Autonomiei de R. Moldova după ce mai multe localități au semnat Declarații de Unire cu România.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: UTA Găgăuzia
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: