• Bucuresti 17º C
  Baia Mare 13º C
  Brasov 12º C
  Cluj-Napoca 12º C
  Constanta 10º C
  Craiova 14º C
  Galati 15º C
  Iasi 16º C
  Suceava 15º C
  Timisoara 16º C
 • 1 EUR = 4.8288 LEI
  1 USD = 4.4163 LEI
  1 GBP = 5.4966 LEI
  1 CHF = 4.5682 LEI
  1 HUF = 1.3438 LEI
  1 BGN = 2.4690 LEI
  1 JPY = 4.1159 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

R. Moldova//Sturza a discutat la Halifax despre cooperarea bilaterală în domeniul securității și apărării

19 Noiembrie, 14:24

Intensificarea relațiilor bilaterale pe segmentul de securitate și apărare a fost abordată de ministrul Apărării Eugen Sturza cu o serie de oficiali de rang înalt din Canada, Turcia și Regatul Suediei, în Halifax. Întrevederile au avut loc în contextul celui de-al 10-lea Forum Internațional de Securitate Halifax, desfășurat în perioada 16-18 noiembrie curent.

Halifax

Astfel, Eugen Sturza a discutat cu viceministrul Afacerilor Externe al Canadei, Ian Shugart, vicepreședintele Comisiei Parlamentare pentru Apărarea Națională a Canadei, James Bezan, ministrul Apărării Naționale al Turciei, Hulusi Akar, și comandantul Suprem al Forțelor Armate al Regatului Suediei, generalul Micael Bydén, despre angajamentul Republicii Moldova pentru dezvoltarea continuă a relațiilor de prietenie și aprofundare a parteneriatelor de cooperare, prin realizarea proiectelor de interes comun, în scopul consolidării securității și stabilității în Europa Centrală și de Est, și în regiunea Bazinului Mării Negre.

În cadrul Forumului din Halifax, Eugen Sturza s-a întâlnit și cu ministrul canadian al Apărării, Harjit Singh Sajjan, cu care a discutat despre situația regională de securitate, participarea tot mai intensă a militarilor la eforturile de consolidare a păcii la nivel mondial și despre prezența sporită a femeilor în sectorul de apărare în contextul implementării Rezoluției Consiliului de Securitate al ONU 1325 privind Femeile, Pacea și Securitatea.

Totodată, Eugen Sturza și-a exprimat interesul față de intensificarea colaborării atât la nivel bilateral, cât și în formate multilaterale, prin lansarea diferitor inițiative benefice pentru armatele statelor respective.

Discuțiile cu demnitarii străini au oferit un cadru oportun pentru realizarea unui schimb de opinii privind evoluția mediului de securitate din Republica Moldova, riscurile și amenințările curente cu care se confruntă statele din regiune, inclusiv elementele războiului hibrid. Astfel, ministrul Sturza și-a exprimat încrederea că interesul față de țara noastră, în calitate de factor important de securitate și stabilitate în regiunea Europei de Est, va spori, îndemnând oficialii, în acest sens, să susțină activ mesajele strategice ale Republicii Moldova.

La rândul lor, oficialii străini și-au exprimat disponibilitatea de a susține eforturile Republicii Moldova pe dimensiunea de apărare, prin acordarea de sprijin și expertiză la derularea reformelor de modernizare a Armatei Naționale, intensificarea participării militarilor moldoveni, în comun cu cei din alte armate, și creșterea interoperabilității, prin preluarea standardelor NATO, în cadrul exercițiilor și misiunilor comune.

La finalul întrevederilor, ministrul Sturza a mulțumit oficialilor pentru asistența constantă la dezvoltarea capabilităților de apărare.

De menționat că Eugen Sturza s-a aflat, în perioada 16-18 noiembrie, în Canada, unde a participat la Forumul Internațional din Halifax. Prezența delegației Ministerului Apărării la evenimentul respectiv a fost asigurată prin contribuția Ambasadei Republicii Moldova în Canada.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: