Apropo, salariile șoferilor de troleibuze încep de la 8.000 de lei și pot ajunge până la 12.000 în funcție de stagiu și ore muncite. În total, regia Transport Electric are 160 de locuri vacante pentru șoferi.

Iurie Plămădeală, directorul parcului de troleibuze numărul 3, este o persoană foarte pioasă și își pune toată încrederea în Dumnezeu. Iar pentru ca divinitatea să fie mai îndurătoare și să răspundă mai eficient la rugăciunile sale, el a decis să pună o răstignire la intrarea în parc. Pentru ca să aibă o mai bună ieșire la divinitate, Iurie Plămădeală a decis să-l cheme pe însuși Vlădica Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldove ca să sfințească acea răstignire și parcul. La pachet cu răstignirea, au fost aduse și șase troleibuze nou-nouțe pentru a fi sfințite și ele.

Poate că acest gest al piosului Iurie Plămădeală nu ar trebui să ne pună în gardă, pentru că cele sfinte și cu cele lumești adesea merg mână în mână. Nu este o noutate pentru noi sfințitul automobilelor. Există și rugăciuni anume pentru sfințirea vehiculelor. Totuși, Parcul de Troleibuze numărul 3 are deja o răstignire, la care cei mai credincioși muncitori își făceau cruce. Acum parcul de troleibuze de la Ciocana are tocmai două răstigniri.

Ceremonia de sfințire a răstignirii era programată pentru ora 13:00, 28 august. La ace oră, mai mulți oaspeți îl așteptau pe vlădica la porțile pe care intră troleibuzele.

În fața răstignirii se afla o masă cu o icoană, niște lumânări și colaci. Lângă masă erau două căldări pregătite pentru agheasmă.

Printre oaspeți se alfa și fostul deputat liberal-democrat Nae-Simion Pleșca și directorul general al Regiei Transport Electric Dorin Ciornîi. Lângă masa cu icoană, la umbra unui copac, așteptau mai mulți angajați ai parcului. Vlădica a venit la ora 14:15. A întârziat cu o oră și un sfert. Toți s-au plictisit așteptându-l în căldură.

Înainte de a veni vlădica, a intrat un microbuz cu mai mulți preoți care au pregătit cupa pentru agheasmă și mătura pentru stropit, au adus cu ei niște lumânări.

Directorul parcului l-a îndemnat pe unul dintre subalterni să-i cheme pe toți angajații care se aflau atunci la muncă. „Toți oamenii care sunt în parc, pe toți aduceți-i aicea. Hai fugulița!”. În scurt timp în jurul răstignirii au venit noi fețe, unii dintre muncitorii erau îmbrăcați în salopete mânjite de ulei de mașină.

Unul dintre angajați s-a apucat să facă o listă cu numele celor care vor fi pomeniți într-o rugăciune pentru sănătate. Se pare că pe acea listă s-au regăsit numai șefii de la parc.

Mitropolitul a venit cu un BMW 740, mașina de lux pe care a primit-o în dar de la Vlad Filat. Alături de el s-a aflat și părintele Vadmi Cheibaș.

Primul l-a întâmpinat Nae-Simion Pleșca cu un buchet mare de trandafiri albi, în stilul lui Vlad Filat.

Vlădica Vladimir, MItropolitul Chișinăului și a Întregii Moldove și-a cerut scuze că a întârziat. A avut două slujbe cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, una la Stăuceni și alta la Botanica.

L-am întrebat pe unul dintre subalterni, acela care a adus lumea la sfințire, din ce bani a fost instalată răstignirea. „Așa lucruri nu se spun”, mi-a spus. Cert este că angajații parcului nu au strâns bani pentru răstignire. Răstignirea ar fi costat 9.600 de lei și a fost cumpărată de la firma „Iacobaș construct”. De instalare s-au ocupat muncitorii de la parc.

Mitropolitul a început procesiunea după ce a fost îmbrăcat cu o rasă lungă poalele căruia erau ținute de un poslușnic. Mitropolitul a fost acompaniat de un sobor de patru preoți în frunte cu Vadim Cheibaș.

Una dintre rugăciuni s-a referit la transport: „Binecuvântează, doamne aceste troleibuze. Fă ca fără primejdie și nevătămați și în pace să se întoarcă oamenii din călătoriile lor. Pomenește, Doamne Dumnezeul nostru pe toți cei care au murit în accidente, dar și pe toți ceia adormiți întru nădejdea învierii și a vieții veșnice”.

Procesiunea a durat aproximativ 20 de minute. Mitropolitul i-a stropit cu agheasmă răstignirea și pe toți cei prezenți. La final a ținut o mică predică despre faptul că sfințirea răstignirii înseamnă și sfințirea parcului de troleibuze și a îndemnat șoferii să-și facă cruce spre răstignire atunci când pornesc la drum.

Mitropolitul a stropit și troleibuzele cu agheasmă la rugămintea directorului de parc. După ce a stropit primele trei troleibuze, directorul l-a rugat pe Vlădică să sfințească și celelalte trei care se aflau vizavi. Mitropolitul i-a satisfăcut doleanța. Se pare că în planurile vlădicăi nu era și sfințirea troleibuzelor.

Sursa: deschide.md