• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9459 LEI
  1 USD = 4.4424 LEI
  1 GBP = 5.9485 LEI
  1 CHF = 4.7699 LEI
  1 HUF = 1.3817 LEI
  1 BGN = 2.5288 LEI
  1 JPY = 3.8437 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Situaţie gravă în Poliţia Română. Oamenii legii au rămas fără muniţie

05 Iulie, 11:53

Oamenii legii au rămas fără muniţie. Fac trageri cu gloanţe imprumutate de la Jandarmerie. În schimb, agenţii primesc veşti bune. Au primit puteri sporite.

Politia Romana

Agenţii vor putea să încătuşeze mai uşor scandalagii şi să le dea amenzi de trei ori mai mari. Au însă de înfruntat o altă problemă: nu mai au cartuşe. Agenţii vor face antrenamente cu muniţie împrumutată de la jandarmerie.

Procedurile urmate de poliţişti în misiune sunt de astăzi lege. Documentul care întăreşte autoritatea forţelor de ordine a trecut de Parlament dar cu scandal.

Concret, în noul text de lege poliţiştii vor putea legitima orice om pe care îl bănuiesc că ar putea comite o ilegalitate. Cei care refuză se vor alege cu amenzi de trei ori mai mari faţă de cele de acum. În plus, riscă să fie duşi la secţie, încătuşaţi. Reţinerea va fi pentru 12 ore, faţă de 24 de ore. 

În timp ce în scris, poliţiştii primesc puteri sporite, în teren, realitatea e alta: nu au cartuşe pentru trageri.  

De exemplu, în Mureş, la postul Beica de Jos s-a făcut un singur antrenament anul trecut. Emanuela Rugină, purtător de cuvânt IPJ Mureş: Media cartuşelor folosite de poliţişti la o şedinţă de tragere de antrenament, depinde de specificul fiecarei şedinţe în parte şi variază de la 6 la 12 cartuşe.

În judeţul Suceava, unde anul trecut un poliţist a murit înjunghiat pe peronul gării, agenţii Postului de Poliție Cornu Luncii folosesc pistoale Carpaţi vechi de 45 de ani. Ionuţ Epureanu, purtător de cuvânt IPJ Suceava: De la începutul anului acesta au efectuat o şedinţă de tragere, urmând ca până la finalizarea anului să se desfăşoare şi celelalte şedinţe de tragere. 

După tragedia de luna trecută, din judeţul Timiş, când un poliţist a fost ucis de un fugar urmărit internaţional, Ministerul de Interne a luat măsuri. Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR: În următoarea perioadă, de 3 luni, poliţiştii din cadrul structurilor operative trebuie să efectueze trageri cu armamentul din dotare lunar

Tragerile lunare se vor face cu gloanţe împrumutate de la Jandarmerie şi Pompieri, dar şi acest stoc e limitat: le ajunge pentru trei luni. 

Şi asta pentru că, licitaţia pentru muniţie a fost contestată în 2016 de o firmă care a pierdut. De atunci, adică de trei ani, procedura este blocată. Mai marii din Interne nu comentează situaţia. Se laudă însă cu alte achiziţii. 

Din anul 2017 şi până în prezent, la nivelul Poliţiei Române au fost cumpărate 2587 de veste antiglonţ şi 6500 de maiouri antiînjunghiere şi antiglonţ. În prezent se află în derulare un acord cadru privind achiziţia de pistoale. Vor fi cumpărate 2000 de pistoale Glock de 9 mm.

Şi nu este singura problemă. În cele 41 de judeţe plus Capitala, există doar 20 de poligone de tragere.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: