• Bucuresti 15º C
  Baia Mare 14º C
  Brasov 10º C
  Cluj-Napoca 14º C
  Constanta 13º C
  Craiova 18º C
  Galati 14º C
  Iasi 15º C
  Suceava 11º C
  Timisoara 22º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.2327 LEI
  1 GBP = 5.5053 LEI
  1 CHF = 4.1761 LEI
  1 HUF = 1.4879 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.7834 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Siegfried Mureșan: Ajutorul macrofinanciar pentru RM nu va fi acordat fără îndeplinirea condiționalităților

06 Aprilie, 11:22

Nu este posibilă livrarea primei tranșe a ajutorului macrofinanciar din partea Uniunii Europene fără îndeplinirea condiționalităților de către Republica Moldova. Pentru prima tranșă există zece condiționalități, trei-patru dintre care la momentul actual nu sunt îndeplinite.

muresan

Declarația a fost făcută de președintele delegației Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, Siegfried Mureșan, care se află zilele acestea la Chișinău.

Potrivit lui, doar când vor fi îndeplinite toate condiționalități vor veni și banii. „Un guvern care nu îndeplinește aceste condiționalități și care se întâlnește față în față cu Comisia Europeană este un guvern care pierde încrederea. Încrederea pierdută nu o recuperezi, de aceea, este important ca aceste lucruri să fie îndeplinite”, afirmă parlamentarul european. Potrivit lui, același mecanism va fi aplicat și pentru următoarele tranșe de ajutor macrofinanciar.

Iulian Groza, directorul Institutului de Politici și Reforme Europene, consideră că prima tranșă a asistenței macrofinanciare, cel mai probabil, va fi obținută de Republica Moldova. În același timp, Iulian Groza consideră că pentru autorități va fi mai complicat să realizeze condițiile, inclusiv să asigure un climat de respectare a condiționalităților politice, odată cu apropierea de alegerile parlamentare. „Șansa Guvernului este să livreze primele zece condiții, să obțină prima tranșă și să depună tot efortul posibil pentru ca să încerce să obțină către luna iulie, cel târziu, cea de-a doua tranșă. Mai târziu va fi mai complicat să vedem o decizie din partea Uniunii Europene în situația în care în luna septembrie Republica Moldova intră în campanie electorală”, este de părere Iulian Groza.

În perioada 3-6 aprilie, în Moldova se află o delegație a Parlamentului European din Comisia pentru Afaceri Externe și Comisia pentru Bugete, constituită din 13 eurodeputați. Parlamentarii europeni evaluează nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE și monitorizează eficiența utilizării sprijinului financiar din partea UE de către Guvernul Republicii Moldova.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: