• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9265 LEI
  1 USD = 4.0491 LEI
  1 GBP = 5.7238 LEI
  1 CHF = 4.4882 LEI
  1 HUF = 1.3738 LEI
  1 BGN = 2.5189 LEI
  1 JPY = 3.7198 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Shor îi „denunță” pe Dodon și socialiști la CEC

05 Februarie, 16:18

Partidul Politic „ȘOR” acuză Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) de încălcarea legislației și a normelor electorale, menționând că există bănuieli rezonabile că formațiunea ar ascunde anumite cheltuieli electorale și că ar benefica de sprijin indirect de peste hotare.

sor

De asemenea, Partidul „ȘOR” îl acuză pe Igor Dodon de sprijinul pe care îl oferă PSRM și solicită organelor electorale și instituțiilor statului să intervină pentru a stopa asemenea încălcări, inclusiv imixtiunea factorului extern în procesul electoral din R. Moldova.

Într-o sesizare adresată Comisiei Electorale Centrale, Partidul „ȘOR” face referire la două bannere. În unul dintre acestea apare Igor Dodon și președintele rus Vladimir Putin, iar în al doilea este promovat un call-centrul pentru „așa-numita amnistie migrațională promisă de autoritățile de la Moscova și care coincide cu perioada electorală din R. Moldova”.

În acest context, Partidul „ȘOR” amintește că președintele Igor Dodon, care potrivit legii este obligat să fie apolitic, a anunțat că nu participă în campanie, însă și-a prezentat deschis susținerea față de PSRM. „În acest context, această publicitate nu este altceva decât un exemplu elocvent al așa-zisului fenomen – 3RD PARTY CAMPAIGN”, se menționează în contestație.

Mai mult, contestatarul consideră că această publicitate, care este favorabilă PSRM, nu este raportată la cheltuielile formațiunii. „Cel mai probabil, această publicitate nu este achitată de către concurentul electoral PSRM, însă cu siguranță aceste acțiuni de publicitate, precum și finanțarea activității unui asemenea call-centru este favorabilă PSRM, existând și o interconexiune a transferului de imagine din partea unui șef de stat străin alături de președintele R. Moldova, care declară „sprijin moral și politic” față de PSRM”, accentuează Partidul „ȘOR”.

În opinia formațiunii, acest lucru contravine flagrant Declarației de conduită pe care PSRM a semnat-o. „Semnatarii acesteia și-au asumat inclusiv obiectivul privind înlăturarea oricăror forme de susținere indirectă, materială, nematerială sau/și în numele unor terți a partidelor politice, a concurenților electorali”, notează formațiunea lui Shor.

Astfel, Partidul „ȘOR” solicită instituțiilor statului să intervină de urgență și să examineze acest caz „prin prisma legislaţiei cu privire la finanţarea campaniilor electorale, dar și sub aspectul implicării unor forțe din afara R. Moldova în procesul electoral”.

Totodată, formațiunea cere să fie întreprinse „măsurile necesare, în conformitate cu legislația în vigoare, în vederea stopării influențelor din străinătate asupra procesului electoral din R. Moldova”.

Amintim că Igor Dodon, care, potrivit legii, nu are dreptul să fie membru de partid, s-a declarat în repetate rânduri ca „președinte neformal” al PSRM, participă la reuniunile de partid și chiar nu a exclus participarea sa la alegerile parlamentare pe lista acestei formațiuni. Unii analiștii politici și experții în drept constituțional consideră că, prin acest comportament, Igor Dodon încalcă Constituția.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: