• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8735 LEI
  1 USD = 4.0875 LEI
  1 GBP = 5.4471 LEI
  1 CHF = 4.5081 LEI
  1 HUF = 1.3462 LEI
  1 BGN = 2.4918 LEI
  1 JPY = 3.9287 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Shor confirmă implicarea unor servicii ruse în alegerile din 2014

18 Iunie, 11:17

Fostul președinte al Băncii de Economii, Ilan Shor, condamnat de prima instanță pe unul dintre dosarele din „Furtul miliardului”, confirmă ipoteza lansată în investigația Zeppelin și anume că, în cadrul „miliardomatului”, s-au implicat mai multe servicii speciale din Federația Rusă.

shor

Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru postul RTR Moldova.

Discuția cu Shor a ajuns la investigația Zeppelin, în care se spune că „în cadrul acestui „Miliardomat” (nota. red. „Laundromat” + „Furtul Miliardului”) și anume în faza din lunile octombrie - noiembrie 2014 au fost implicate serviciile speciale ruse pentru ca la Chișinău să vină la putere partidele pro-ruse și să întrerupă acordul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.”

Cât de mult poate fi implicată mâna Rusiei în această schemă?”, A FOST ÎNTREBAT iLAN sHOR.

„Din păcate, această variantă este una veridică. Pentru că cea mai mare parte a serviciilor care au participat în acest „Laundromat” (nota red - spălarea a 20 mlrd. dolari SUA prin băncile din R.Moldova), care ar fi primit șuturi în fund de la Kremlin pentru că au furat banii din bugetul Federației Ruse, au decis ca, într-un fel sau altul, să se reabiliteze. Desigur să cumperi în Rusia cu bani este imposibil pentru că acolo sunt mai mulți bani decât la noi, și ei au încercat să se reabiliteze sub formă unui cadou politic. Cadoul politic ar fi trebuit să fie Republica Moldova”, a răspuns primarul de Orhei.

În continuare, Shor explică cum, în opinia sa, ar fi trebuit să se întâmple acest lucru.

„Scopul acestui proiect era unul simplu. Ei, cu ajutorul lui Platon, au dorit să obțină controlul asupra întregului sistem bancar. Cu ajutorul lui Platon au vrut să pună în genunchi sistemul bancar, iar ulterior să scoată oamenii în stradă, să organizeze o revoluție. Iar toate aceste lucruri urmau să fie conduse de vechiul meu prieten, Renato (Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru). Noi, într-adevăr, cândva am fost prieteni. Noi avem și o poză comună de la o zi de naștere. Și în această situație, Usatîi a început să mă atace pentru că, în opinia sa, el trebuia să fie „Țarul Moldovei”, însă așa s-a întâmplat că eu l-am împiedicat. De aceea el își aruncă nervii asupra mea”, adaugă Shor.

Fostul președinte al BEM mai spune că aceste acțiuni pot fi calificate drept terorism economic și că în alte țări astfel de fenomene se condamnă cu închisoarea.

„Dacă vă amintiți cine e cel care a început primul să țipe despre disparția banilor din BEM, în 2014. Desigur că Usatîi. Pe de o parte, Platon cerea de la mine să-i dau 250 milioane lui Filat, pe de altă parte Usatîi țipa că banca nu are bani. În țările normale acest lucu se numește terorism economic. Apropo, în Bulgaria a fost o situație similară acum câțiva ani și o persoană stă la închisoare acum pentru mulți ani. La noi însă, Usatîi se plimbă prin „Rubliovka” (nota red. cartier de lux, în preajma Moscovei), în Rolls Royce-ul său. Astfel, unul din vinovații pentru căderea băncii este anume Usatîi, pentru că în nici o bancă nu sunt 100% din banii care i-au adus depozitarii și băncile, desigur, lucrează fără probleme. Și când Usatîi a început să țipe în gura mare, desigur toate persoanele care au avut depozite au venit să-și ridice banii. În așa o situație, orice bancă va cădea, pentru că timp de 7 zile aproximativ 70% din persoanele care aveau depozite în BEM au venit să-și ridice banii. Aici, după cum am înțeles, era un inel dintr-un lanț, Platon făcea presiuni să-i dau bani, Usatîi țipa că nu sunt bani iar oamenii să iasă la revoluție iar el călare pe cal alb să vină la conducere țării. În așa fel, reprezentanții mai multor servicii speciale ar fi dorit să se justifice în fața puterii de la Moscova în privința furtului din bugetul Rusiei - pentru că scopul principal al Laundomatului a fost furtul banilor din bugetul Federației Ruse. Cu ajutorul mai multor servicii speciale, a spălat Platon banii. Drept justificare a acestui furt din Rusia trebuiau să pună pe tavă Republica Moldova. Până la urmă aici nu a fost politică, nu au fost relații diplomatice. A fost o încercare a unui grup de bandiți de a prelua puterea în țară”, adaugă Ilan Shor în interviu acordat pentru RTR Moldova.

În cadrul aceluiași interviu, Shor mai spune că controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, condamnat în dosarul fraudelor de la Banca de Economii, a mituit compania Kroll, astfel explicându-se că numele lui nu figurează în rapoartele acestei companii care a investigat devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova. Acesta a mai declarat în interviu că Platon i-a propus și lui să plătească companiei Kroll, dar a refuzat.

Vedeți interviul integral mai jos:

Amintim că primarul orașului Orhei, Ilan Șor, a fost condamnat în iunie 2017 la 7 ani și 6 luni de pușcărie. Executarea pedepsei însă a fost stabilită să înceapă din momentul rămânerii definitive a sentinței.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: