Declarația se conține în răspunsul oferit de Sergiu Cioclea la întrebarea Deschide.MD în cadrul unui în care guvernatorul a răspuns la întrebările instituțiilor mass-media din Republica Moldova.

Deschide.MD: Companiile de microfinanțare dețin o cotă destul de mare din piața creditelor din RepublicaMoldova. Ba mai mult, în ultimii ani s-a constatat că, instituțiile de microcreditare, pentru a face faţă cererii crescânde, la rândul lor, se creditează de la băncile comerciale, doar că activitatea celor din urmă este supravegheată de BNM. Preconizați oare un cadru legislativ care să permită monitorizarea și a companiilor de microfinanțare, dar și reglementarea acordării creditelor de către aceste companii?

Sergiu Cioclea: Este adevărat că ponderea sectorului financiar nebancar în creditarea persoanelor fizice a crescut rapid în ultimii ani. Sectorul financiar nebancar include organizațiile de micro-finanțare, companiile de leasing și asociațiile de economie și împrumut. Conform estimărilor noastre, acestea au acordat la finele anului trecut 5,5 miliarde lei  credite persoanelor fizice față de 7,6 miliarde lei credite acordate persoanelor fizice de băncile licențiate. Pentru comparație, volumul stocului creditelor acordate de sectorul financiar nebancar era de 2,5 miliarde la finele anului 2014.

Această creștere rapidă a creditării a determinat Parlamentul să aprobe în martie curent o nouă Lege cu privire la organizațiile de creditare nebancară menită să îmbunătățească reglementarea și monitorizarea instituțiilor financiare nebancare. Reglementarea şi supravegherea organizaţiilor de creditare nebancară este în domeniul de competență a Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Odată cu intrarea în vigoare a prevederilor acestei legi la 1 octombrie 2018, sperăm o mai bună protecție a drepturilor consumatorilor, dar și dispariția arbitrajului de reglementare în favoarea sectorului financiar nebancar care pare să alimenteze în prezent unele practici de concurență neloială față de bănci.

În cadrul aceluiaș interviu Guvernatorul BNM a răspuns la întrebările a 18 instituții mass-media unde vorbește despre reformele din sectorul bancar, sectorul bancar, asistența macrofinanciară, reglementarea cryptovalutelor dar și despre dobânzile la creditele pe termen lung. Interviul integral va fi publicat în curând pe Deschide.MD