Menționăm că, aceste afirmații contrazic decretul belicos al liderului separatist Vadim Krasnoselski prin care satul Varnița este declarat teritoriu ce se află temporar sub administrația Chișinăului.

„Partea moldovenească vede aici o anumită neregulă. Organele de drept ale Transnistriei își desfășoară activitatea exclusiv în zona lor de responsabilitate și se află sub controlul structurilor corespunzătoare ale Transnistriei. Echipele de grăniceri nu reprezintă o amenințare pentru pace și securitate. De ce partea moldovenească accentuează atenția asupra acestui fapt, îmi este neclar. Asemenea echipe există și în componența poliției moldovenești”, a declarat Beliakov pentru presa transnistreană după ședința Comisiei Unificate de Control.

Acesta a presupus că partea moldovenească ar fi vrut ca oamenii, bunurile și mărfurile să călătorească pe un segment necontrolat.

„Nu putem admite așa ceva. Sperăm să-i convingem pe colegii moldoveni. Nu trebuie căutată pisica neagră într-o cameră întunecoasă și create probleme”, a spus Beliakov.

Potrivit presei transnistrene, în cadrul ședinței Comisiei a fost audiat raportul privind situația din Zona de Securitate, constatându-se că situația este stabilă și că nu există semne de tensiune.

Amintim că Chișinăul a protestat vehement față de mai multe provocări separatiste din ultimul timp. Este vorba despre instalarea unor posturi mobile de „grăniceri” și „vameși” pe drumul ce separă satul Varnița de orașul Tighina ce se află în Zona de Securitate. De fiecare dată când reprezentanții Chișinăului în Comisia Unificată de Control au încercat să documenteze la fața locului prezența posturilor ilegale, acestea erau rertrase. Aceste provocări coincid cu decretul belicos al liderului separatist Vadim Krasnoselski prin care satul Varnița, raionul Anenii Noi, a fost declarat teritoriu ce se află temporar sub administrația Republicii Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a convocat reprezentanții statelor garante și observatorii (Rusia, Ucraina, SUA, UE și OSCE) în reglementarea transnistreană și a atenționat asupra neacceptării unor asemenea pași. Abia după aceasta, OSCE a reacționat la provocările separatiste și a declarat că satul Varnița este administrat de autoritățile legale.

Sursa: deschide.md