• Bucuresti 20º C
  Baia Mare 14º C
  Brasov 15º C
  Cluj-Napoca 13º C
  Constanta 21º C
  Craiova 20º C
  Galati 20º C
  Iasi 20º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 18º C
 • 1 EUR = 4.8738 LEI
  1 USD = 4.1678 LEI
  1 GBP = 5.3626 LEI
  1 CHF = 4.5176 LEI
  1 HUF = 1.3350 LEI
  1 BGN = 2.4919 LEI
  1 JPY = 3.9474 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Scandal etnic la Valea Uzului. Guvernul Ungariei a transmis o notă de protest

07 Iunie, 14:17

Guvernul Ungariei a transmis Cabinetului Dăncilă o notă de protest cu privire la violenţele de joi din Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, a anunţat Levente Magyar, secretar de stat din Ministerul ungar de Externe. De asemenea, ambasadorul României la Budapesta a fost convocat la Ministerul ungar de Externe pe acelaşi subiect.

uzului

Guvernul Ungariei somează Guvernul României să investigheze amănunţit cazul şi să respecte angajamentele internaţionale în această privinţă, a afirmat Levente Magyar, potrivit agenţiei maghiare MTI.

Secretarul de stat a catalogat drept inacceptabil faptul că România tolerează asemenea atrocităţi, care “în barbarismul lor” evocă cea mai dură provocare a maghiarilor.

Guvernul Ungariei se aşteaptă ca, dacă evenimentele nu au putut fi prevenite, atunci România măcar ulterior să ofere reparaţii şi explicaţii celor câteva sute de mii de cetăţeni maghiari jigniţi în identitatea lor – a adăugat politicianul.

Levente Magyar a reamintit că după Primul Război Mondial a fost amenajat un cimitir militar în Valea Uzului, dedicat soldaţilor maghiari căzuţi în 1916 pe front.

"Deşi nu a existat nicio dovadă că ar exista şi rămăşiţele unor soldaţi români în cimitir, administraţia locală a celei mai apropiate localităţi (Dărmăneşti, jud Bacău - n.r.) a decis să amplaseze cruci de beton în memoria presupuşilor soldaţi înhumaţi aici. Chiar şi autorităţile române de resort recunosc că această decizie nu a avut bază legală, iar hotărârile încalcă şi dreptul internaţional, a mai arătat secretarul de stat.

Organizaţii civile româneşti au anunţat inaugurarea crucilor de beton, ceea ce s-a petrecut joi, dar pentru aceasta a fost nevoie ca persoane vizibil în stare de ebrietate să pătrundă prin zidul de protestatari secui paşnici care ieşeau din cimitir. După ce au pătruns înăuntru, persoanele care sărbătoreau au răsturnat poarta secuiască şi au smuls crucile de lemn de pe mormintele honvezilor, iar jandarmeria română de la faţa locului a privit pasivă toatea cestea – a spus Levente Magyar", potrivit agenţiei MTI.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: