• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9473 LEI
  1 USD = 4.1999 LEI
  1 GBP = 5.7880 LEI
  1 CHF = 4.5309 LEI
  1 HUF = 1.4085 LEI
  1 BGN = 2.5295 LEI
  1 JPY = 3.8197 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Șanse minime de angajare pentru tinerii fără BAC

13 Iunie, 16:37

job

Cele mai căutate meserii necesită pregătire profesională, iar cursurile ajung și la 1.000 de euro.

Reprezentanţii Ministerului Muncii susţin că șansele de angajare a tinerilor fără Bacalaureat sau o pregătire profesională sunt din ce în ce mai mici. 

”Trecem printr-o perioadă dificilă de ocupare a forței de muncă, în special în rândul tinerilor. Avem  o piață a muncii care nu numai că nu scoate noi locuri de muncă, dar care abia reușește să păstreze locurile de muncă prezente. Asta e realitatea, nu numai a noastră, ci a intregii Europe”, a declarat pentru Agenția de presă r/News, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Denisa Pătrașcu.

Problema tinerilor fără un loc de muncă este cu atât mai mare cu cât procentul de promovabilitate a examenului de bacalaureat din sesiunea iulie 2012 a fost de doar 43,01%.

Anul acesta, circa 50.000 de elevi nici nu s-au înscris la examenul de bacalaureat.

Pe de altă parte, nici opțiunile nu sunt numeroase pentru tinerii absolvenți, în contextul în care pentru anumite cursuri de calificare este nevoie de diplomă. 

Șanse mai mari de angajare au cei care, la finalul studiilor, au obținut un atestat profesional.

”Sunt meserii în care e nevoie de diplomă, dar altele în care diploma nu este absolut necesară. Se pot califica și la locul de muncă.  Totul depinde se target-ul lor profesional. Există totuși o paletă foarte largă de meserii în care se face calificare de scurtă durată, precum zidar, faianțar, hair- stylist”, a mai spus secretarul de stat.

Numărul mic de oferte de muncă a ridicat însă și aceste meserii în rândul celor greu de obținut. De exemplu, cei care doresc să devină stiliști trebuie să facă un curs de calificare, care, la o academie din București costă între 700 și 4.000 de lei.

La fel de căutate sunt și cursurile de croitorie, cosmetică, manichiură sau masaj pentru care tinerii plătesc, în medie 1.000 de lei pentru a obține o diploma de calificare.

O altă soluție este ca absolvenţii să solicite acordarea indemnizaţiei de şomaj. Astfel, au dreptul la indemnizație de șomaj cei care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu au reuşit să se încadreze în muncă şi nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării dreptului, precum și cei care nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri  mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 de lei.

La fel de utile sunt și programele de recalificare profesională destinate șomerilor. Acces la aceste cursuri au tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani.

Citeste mai mult despre: bacalaureat, cursuri, indemnizatie, munca, someri
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: