• Bucuresti 13º C
  Baia Mare 11º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 11º C
  Constanta 10º C
  Craiova 12º C
  Galati 12º C
  Iasi 12º C
  Suceava 10º C
  Timisoara 13º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.1939 LEI
  1 GBP = 5.5509 LEI
  1 CHF = 4.1976 LEI
  1 HUF = 1.5218 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.7598 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Rusia salută semnarea protocolului privind numerele neutre pentru transnistreni

27 Aprilie, 12:07

„Ministerul de Externe al Federației Ruse salută” semnarea de către Chișinău și Tiraspol a protocolului privind oferirea numerelor neutre pentru mijloacele de transport transnistrene pentru a fi admise în traficul rutier internațional.

transnistria

„Acest document reprezintă rezultatul unei activități intensive a grupurilor de lucru din Transnistria și R. Moldova. Acordul protocolar, analogic celor semate în noiembrie 2017, a demonstrat capacitatea părților pentru un dialog de negocieri constructiv, dar și dorința lor de a soluționa porblemele sensibile, stipulate în protocolul de la Viena în urma ședinței în formatul 5+2”, se menționează într-un comunicat al Ministerului de Externe al Rusiei.

Diplomația rusă susține că încurajează soluționarea problemelor la masa de negocieri așa cum s-a întâmplat în ultima perioadă.

Totodată, diplomația rusă speră că în luna mai curent în Italia va avea loc următoarea ședință în formatul „5+2”„unde părțile vor putea trasa următoarele obiective în reglementarea transnistreană”.

Amintim că semnarea protocolului a fost salutată și de căter Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și OSCE.

Totodată amintim că acest pas a stârnit un val de nemulțumiri și îngrijorări în rândurile societății civile din R. Moldova. Experții în securitate din Republica Moldova califică acestă decizie drept o cedare crasă din partea Chișinăului și un pas spre recunoșterea suveranității Transnistriei și care implică o sumedenie de riscuri economice.

„S-a subliniat insistent că ele vor fi în conformitate cu Convenția de la Veneția. Iar aici se crează un precedent pentru separatiștii din Donețk și Lugansk din Ucraina, cu complicitatea pro-europenilor de la Chișinău. OSCE-ul e un rahat pe care noi îl tolerăm din cauza impotenței noastre. OSCE-ul nu poate trece pe malul stâng și-și face de cap pe malul drept”, a comentat Oazu Nantoi pentru DESCHIDE.MD implicarea OSCE-ului în reglementarea transnistreană.

Sursa: deschide.md

 

Citeste mai mult despre: Republica Moldova, rusia, Transnistria
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: