• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9440 LEI
  1 USD = 4.3296 LEI
  1 GBP = 5.9242 LEI
  1 CHF = 4.7390 LEI
  1 HUF = 1.3911 LEI
  1 BGN = 2.5278 LEI
  1 JPY = 3.7824 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Rusia, condamnată la CEDO pentru reținerea și maltratarea a 5 polițiști moldoveni

17 Iulie, 16:23

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că Federația Rusă este vinovată de reținerea și maltratarea în 2006 de către serviciile secrete ale Tiraspolului a cinci ofițeri ai poliției moldovenești. Anunțul a fost făcut de către fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care a fost și unul din avocații polițiștilor moldoveni la CEDO.

CEDO

„Curtea (CEDO – n.red) a stabilit că Republica Moldova şi-a îndeplinit obligaţiile pozitive în privinţa drepturile reclamanţilor protejate de Convenţie. Prin urmare, violările drepturilor reclamanţilor nu sunt imputabile Republicii Moldova. În acelaşi timp, în virtutea suportului său economic, politic şi militar continuu pentru „RMN”, fără de care ultima nu ar putea supravieţui, Rusia este responsabilă pentru violările drepturilor reclamanţilor”, scrie Tănase pe pagina sa de Facebook.

„Curtea a constatat violarea de către Federaţia Rusă a dreptului reclamanţilor la a nu fi supuşi relelor tratamente şi condiţiilor inumane şi degradante (Art. 3), dreptului la libertate şi siguranţă (art. 5) şi dreptului la un remediu eficient (Art. 13). Curtea a obligat Federaţia Rusă să ofere reclamanţilor compensaţii în mărime de 25 000 EUR pentru reclamantul Mangîr, 20 000 EUR pentru reclamantul Condrea, şi câte 15 000 EUR pentru ceilalţi trei reclamanţi, în total 90 000 EUR, plus 3 000 EUR cheltuieli de asistenţă juridică”, a precizat Tănase.

Este vorba de Ştefan Mangîr, Vitalie Vasiliev, Igor Daţco, Constantin Condrea şi Alexandru Pohilă care în 2006 erau ofiţeri de poliţie ai Republicii Moldova.

La 14 iunie 2006 reclamanţii Mangîr şi Vasiliev, au fost arestaţi de serviciile secrete ale aşa zisei „republici moldoveneşti nistrene” în timp ce efectuau o acţiune de investigaţie în or. Tiraspol. În timpul reţinerii aceştia au reuşit să-şi contacteze colegii de la sectorul de poliţie din Bender. Reclamanţii Daţco, Condrea şi Pohilă, s-au deplasat la faţa locului ca să clarifice situaţia colegilor fiind şi ei la rândul lor arestaţi de către serviciile secrete ale „rmn”. Reclamanţii au fost ulterior plasaţi în izolatorul de detenţie preventivă din Tiraspol.

La 17 iunie 2006 reclamanţii Pohilă, Daţco şi Vasiliev au fost eliberaţi fără o învinuire formală şi fără nici o explicaţie pentru arestul lor.

La 18 iunie 2006 reclamantul Mangîr a fost bătut şi injectat cu o substanţă necunoscută în urma căreia a rămas inconştient timp de 4 zile. La 20 iunie 2006 Judecătoria or. Tiraspol a emis un mandat de arest pe numele reclamantului Mangîr pentru un termen de 30 zile.

La 23 iunie 2006 reclamanţii Mangîr şi Condrea au fost eliberaţi de autorităţile „rmn” după ce autorităţile ruse ar fi oferit garanţii că autorităţile moldovene nu vor mai „răpi persoane” din „rmn”.

Reclamanţii au fost deţinuţi în condiţii inumane, iar în timpul audierilor aceştia erau maltrataţi şi forţaţi să declare că la Tiraspol ar fi avut misiunea de a răpi politicieni din „rmn”.

Sursa: deschide.md

 

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: