• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9212 LEI
  1 USD = 4.1382 LEI
  1 GBP = 5.6712 LEI
  1 CHF = 4.4671 LEI
  1 HUF = 1.3732 LEI
  1 BGN = 2.5161 LEI
  1 JPY = 3.7739 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

România a relaxat restricțiile la exportul dezinfectanților

06 Aprilie, 15:01

Statul român a relaxat restricțiile impuse în martie în ceea ce privește exporturile de produse biocide și de materii prime folosite la fabricarea acestora, pentru a permite onorarea contractelor aflate în derulare, dar și tranzitul de astfel de mărfuri destinate altor țări.

dez

Pe 25 martie, printr-un ordin de ministru al Sănătății, semnat însă de secretarul de stat Horațiu Moldovan, a fost suspendată temporar distribuția în afara teritoriului României, pe perioada pandemiei de coronavirus, a materiilor prime utilizate la fabricarea produselor biocide TP1 și TP2, precum și a produselor biocide TP1 și TP2 ca atare.

Pe 26 martie, fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, și-a dat demisia din Guvern. Categoria TP1 include biocide utilizate pentru igiena umană, aplicate pe sau care intră în contact cu pielea umană sau cu pielea capului, în scopul principal de a dezinfecta pielea sau pielea capului. În categoria TP2 intră produsele utilizate pentru dezinfectarea suprafețelor, materialelor, echipamentelor și mobilierului și care nu sunt utilizate în contact direct cu produsele alimentare sau cu hrana pentru animale.

"Vedem creșteri mari de prețuri la produsele sanitare, echipamente de protecție, dezinfectanți. După cum se știe, pe zona aceasta au fost interzise exporturile, iar Guvernul importă, prin Unifarm sau prin alte instrumente, echipamente de protecție. Au fost identificați producători din țară care își reprofilează activitatea și încep să producă măști sau dezinfectanți. În orice caz, aceasta este o piață care clar nu funcționează bine. O observăm cu atenție, avem în derulare investigații, iar dacă suspiciunile se confirmă vom aplica amenzi. Suntem atenți la ce se întâmplă și, dacă lucrurile nu se normalizează, atunci va trebui să venim cu alte intervenții", declara, chiar pe 25 martie, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Ordinul din martie a fost însă modificat acum. Modificarea, semnată de noul ministru Nelu Tătaru, prevede că este exceptată de la interdicție livrarea în afara teritoriului României a materiilor prime pentru biocide TP1 și TP2 către parteneri comerciali externi cu care firmele românești au în derulare contracte valabil încheiate, precum și transporturile de materii prime care doar tranzitează România, fiind destinate unor piețe externe, scrie profit.ro.

De asemenea, sunt exceptate produsele biocide fabricate de către producătorii români și de către producătorii din state UE cu sediul în România, inclusiv cele fabricate sub contract, precum și produsele biocide care tranzitează teritoriul României și care sunt destinate altor piețe, din afara teritoriului național.  În cazul ambelor excepții de la suspendarea distribuției la extern, trebuie prezentată la vamă o copie tradusă într-o limbă de circulație internațională a licenției/certificatului/autorizației de funcționare pentru partenerul comercial cu sediul în afara teritoriului României, precum și o declarație pe proprie răspundere conform căreia materiile prime sau produsele biocide livrate nu sunt destinate pieței din România, nu sunt destinate exportului paralel și au ca destinație finală țara menționată în documentele de livrare.

În ceea ce privește Farmec Cluj, ministrul Economiei a afirmat că săptămâna viitoare va avea avizul și autorizația pentru a putea produce biocide, scrie Agerpres.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: