Întrebat, cum numele său a apărut în raportul „Kroll 1” și cum a ajuns că cumpere 4,8% din acțiunile Unibank (una din cele trei bănci falimentate), ex-președintele a declarat că o parte din acea sumă (18,7 milioane de lei), și anume 4,8 milioane de lei, au fost împrumutați de la Ilan Shor.

„El vine odată la mine și-mi spune: „Noi cumpărăm o bancă, sunt condiții foarte urgente, trebuie până la 5% să luăm acționari. Vă propunem să deveniți acționar, iar noi peste un an de zile vindem și o să aveți un profit foarte bun, cinstit”. Nu-l bănuiesc că el a făcut cu intenție rea”, a declarat Lucinschi.

Un alt subiect abordat – dosarele penale ale celor doi fii ai săi. „Sunt absolut convins de faptul că copiii mei sunt cinstiți”.

Fiul mai mare, Sergiu Lucinschi, a fost condamnat în România la trei ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj, trafic de influență și fals în declarații. Celălalt, Chiril Lucinschi, fost deputat liberal-democrat, a fost condamnat în Republica Moldova la cinci ani și jumătate de închisoare pentru spălare de bani. În ambele cazuri, sentințele nu sunt definitive.

Interviul integral: