Pentru candidații din circumscripțiile uninominale voturile au cântărit și mai puțin.

RISE Moldova a analizat rapoartele financiare ale candidaților care au câștigat cursa electorală din 24 februarie, atât pe liste de partid, cât și pe circumscripții uninominale, și vă arată cât i-a costat fotoliul de deputat, dar și cât valorează fiecare vot.

Partidul Șor a cheltuit peste 15 milioane de lei pentru promovarea celor 51 de candidați incluși în lista de partid. Pentru formațiune și-au dat votul peste 100 de mii de alegători, sau 8,3% dintre persoanele a căror opțiune politică a fost validată. Astfel, un calcul simplu arată că un vot pentru lista de partid a costat, oficial, 130 de lei.

Peste 21 de milioane de lei au fost cheltuite de către PDM pentru circumscripția națională. Pentru democrați au votat peste 23% dintre alegători, sau aproape 335 de mii de persoane, ceea ce înseamnă că un vot pentru lista de partid i-a costat pe democrați circa 63 de lei.

În comparație cu democrații, socialiștii au avut la dispoziție un buget de patru ori mai mic pentru a-și promova candidații pe circumscripția națională. Mai exact: 4,8 milioane de lei. Pentru socialiști și-au dat votul peste 31% din alegători sau peste 440 de mii de persoane. Raportat la cheltuielile totale pe circumscripția națională, acest lucru înseamnă că un vot i-a costat pe socialiști 11 lei.

Blocul ACUM a cheltuit mai puțin de 1 milion de lei pentru promovarea candidaților săi. Totuși, reprezentanții celor două formațiuni au fost votați de aproape 27% din electorat, sau peste 380 de mii de persoane. Adică un vot a costat formațiunea doar 2 lei.